CAEB i KPMG preveuen que l'economia balear augmentarà més que la espanyola "per la seva capacitat de creixement turístic"

Les dues entitats asseguren que afronten amb "incertesa però amb optimisme" la reactivació econòmica

La presidenta de CAEB, Carmen Planas, i el soci de KPMG a Balears, Francisco Albertí.
ARA Balears
01/06/2021
2 min

L'economia de les Balears podria créixer més que l'espanyola aquest 2021. Així ho ha assegurat el soci de KPMG a les Balears, Francisco Albertí, durant una roda de premsa conjunta amb la CAEB en la qual han presentat l'informe de perspectives econòmiques de les Balears per enguany, segons ha informat Europa Press.

Segons ha explicat Albertí en declaracions als mitjans, "no es tenen xifres concretes de quin serà el creixement de l'economia a les Balears per aquest 2021", però ha remarcat que el desenvolupament econòmic de les Illes pot ser major al de l'Estat, perquè "com s'ha demostrat en crisis anteriors, el turisme és una de les activitats amb una de les capacitats de creixement més ràpides i fortes".

Albertí ha afirmat que confia que aquesta temporada turística sigui moderadament bona, ja que creu que es pot arribar a superar el 50% de l'ocupació d'una temporada normal. A més, ha valorat "la coordinació del Govern des de diferents països d'Europa, la futura posada en marxa del passaport sanitari i la disponibilitat de transport aeri que dona sortida a la demanda turística". "Les Balears estan preparades per l'obertura al turisme", ha assegurat el soci de KPMG, que ha remarcat que ja hi ha un gran nombre d'establiments oberts.

Per Albertí és molt important que el Regne Unit situï les Balears en el seu "semàfor verd" perquè permetria que els britànics poguessin venir a les Illes sense restriccions. Tot i això, reconeix que hi ha la possibilitat que succeeixi el mateix que les Illes Canàries, és a dir, que no es recomani viatjar, però que es permeti fer-ho sense haver de guardar quarantena a la tornada.

Fons Europeus

Tant per la CAEB com per l'auditora KPMG, els fons europeus 'Next Generation UE', amb gairebé uns 70 milions d'euros de transferència directa a l'estat espanyol, seran un instrument clau en la recuperació econòmica de les Balears.

Així mateix, Francisco Albertí ha assenyalat que per a ell, la clau és que "la major part dels fons s'inverteixin en infraestructures de digitalització, economia verda i sostenibilitat." En resum, ha destacat que s'ha d'invertir per preparar "l'economia del futur".

Per altra banda, Carmen Planas, presidenta de la CAEB, ha declarat als mitjans que les Balears han estat una de les comunitats que més ha sofert durant la pandèmia, però que "s'ha de seguir lluitant per protegir l'ocupació i el benestar dels ciutadans". A més a més, ha deixat constància que els fons europeus seran "un instrument cabdal" per a la recuperació econòmica i turística sempre dins el clima d'esperança i incertesa que han presentat.

Els ERTO

Planas també ha valorat la darrera pròrroga dels ERTO, que ha qualificat de "molt avantatjosa" per a les empreses de les Balears. Alhora, ha subratllat que ha estat fruit d'una col·laboració pública i privada "real i eficaç". Així i tot, ha anunciat que, sigui quin sigui el futur, "la CAEB intentarà sempre oferir ajuda a les empreses amb eines com 'CEOExEuropa', impulsada per la CEOE a través de la col·laboració del Govern".

Finalment, malgrat els avanços en la recuperació econòmica que es viuran el 2021, Albertí ha assegurat que el sentiment majoritari dels empresaris és que no serà fins al 2022 quan es pugui parlar de recuperació i "tornar als valors de 2019".

stats