La irrupció de DeepSeek, el ChatGPT xinès, ha fet tremolar les borses nord-americanes per l'amenaça que suposa als seus homòlegs dels EUA. Sense anar més lluny, el gegant dels microprocessadors Nvidia es desplomava a l'obertura dels mercats més d'un 12%. A mitja jornada, les pèrdues han arribat a enfilar-se un 17% i ha tancat la sessió lleugerament per sota (-16,85%), amb pèrdues durant el dia d'uns 566.000 milions de dòlars en capitalització, l'equivalent a uns 540.000 milions d'euros. Es tracta de la pèrdua més gran de valor en borsa d'una companyia en un sol dia.
Amb tot, a mig matí DeepSeek ha informat que limitarà temporalment els registres a causa d'un ciberatac, després que l'assistent d'IA hagi aconseguit una popularitat estratosfèrica, segons recull Reuters, tot i que afirma que ja està solucionant el problema. DeepSeek va llançar la setmana passada un assistent gratuït que diu que utilitza menys dades per una fracció del cost dels models existents, cosa que marcarà probablement un punt d'inflexió en el nivell d'inversió necessari per a la IA.
Tot plegat apunta a un inici de trencament de bombolla del fenomen de la intel·ligència artificial (IA). Nvidia, que es dedica principalment a la fabricació de GPUs –processadors gràfics que serveixen per generar gràfics i visualitzacions en ordinador, essencials per a aplicacions que requereixen un rendiment gràfic d'alta qualitat, com ara els jocs i els programes d'edició de vídeo, i ara també per a la intel·ligència artificial–, ha centrat l'esforç en el desenvolupament de la IA i va arribar a posicionar-se com l'empresa més valuosa del món.
Però el regnat no li ha durat gaire. La Xina ha desenvolupat la seva pròpia versió de ChatGPT. I no només això: ho ha fet en un temps rècord, tot just dos mesos, i a un cost molt inferior, de menys de 6 milions, una quantitat irrisòria en un univers, el de la IA, en què es van invertir més de 200.000 milions el 2024. De fet, les principals empreses d'IA del món entrenen els seus xatbots amb superordinadors que utilitzen fins a 16.000 xips o més. Però DeepSeek ha aconseguit l'impossible: els seus enginyers van assegurar que només necessitaven uns 2.000 xips d'ordinador especialitzats de Nvidia.
Amb només uns dies al mercat, DeepSeek ja s'ha convertit en l'aplicació gratuïta més descarregada a les botigues d'aplicacions mòbil, superant ChatGPT. La seva principal virtut és que és de codi obert, de manera que qualsevol usuari pot veure com funciona internament i és totalment transparent.
Dilluns negre a Wall Street
La sorpresa no ha arrasat només Nvidia, que era fins avui l’empresa més valuosa del món als mercats i que ha caigut fins al tercer lloc per darrere d'Apple i Microsoft, sinó que ha transcendit a la resta de valors tecnològics. El Nasdaq, l'índex borsari que agrupa les principals empreses tecnològiques, ha tancat amb una caiguda al voltant d'un 3% arrossegat, a més de Nvidia, per les caigudes de Broadcom, Cisco, Microsoft i Alphabet, entre altres.
Una intel·ligència artificial feta amb codi obert
L’alternativa xinesa a ChatGPT, DeepSeek, basa part del seu atractiu en el seu ús del codi obert, una opció que fa que qualsevol persona pugui veure com funciona internament. Que estigui fet usant codi obert permet que desenvolupadors de tot el món el puguin descarregar a través de GitHub i modificar-lo per a diferents escenaris. Més enllà d’això, un altre dels seus punts a favor és que el seu xatbot nadiu, disponible a la seva pàgina web, és gratuït i no requereix cap subscripció encara que es vulgui utilitzar la seva versió més avançada, informa Alejandra Palés.
DeepSeek té dos models disponibles. DeepSeek V3 va sortir el 10 de gener i, segons els seus responsables, només es van necessitar 2,788 milions d’hores d’entrenament. Tot el procés va tenir un cost de 5,5 milions de dòlars. Per contra, pel Chat GPT-4, OpenAI va invertir al voltant de 80 milions de dòlars. Així doncs, el sistema xinès seria molt més barat que el nord-americà, tal com assenyalava Albert Cuesta en un article recent a l’ARA. En el seu repàs de les tendències tecnològiques del 2025, avisava que el DeepSeek3 era una demostració que la IA es pot entrenar amb molts menys recursos que els que destinen els nord-americans. L’altre model xinès disponible és DeepSeek1, que està especialitzat en raonament i supera el rendiment dels models més avançats d’OpenAI. Amb els seus dos models, DeepSeek trenca el monopoli de la intel·ligència artificial, que fins ara estava en mans de Silicon Valley.