La Caixa prepara un viratge estratègic després d’anys sense grans inversions

El grup "matisa" la seva estratègia: es planteja tornar a fer apostes importants sense abandonar la diversificació

Isidre Fainé, president de La Caixa, en una imatge d'arxiu.
3 min

Viratge estratègic a la fundació bancària La Caixa. Després d’uns anys en què s’ha venut algunes de les seves principals participacions (Abertis i Repsol, per exemple), el grup havia decidit no repetir les inversions de gran importància. Per contra, apostava per la diversificació: multitud de petites inversions que li permetessin repartir el risc; ser més un soci financer que no pas industrial. Però això ha començat a canviar, tal com ha avançat La Vanguardia i ha confirmat l’ARA.

"No estem exclusivament centrats en petites participacions", afirmen ara des de les torres negres que La Caixa té a la Diagonal de Barcelona. "No deixem la diversificació, però no ens oblidem del d’abans", afegeixen aquestes veus. El d’abans és la presa de possessió de participacions significatives que atorguin a La Caixa el control de grans companyies. L’estratègia "s’està matisant", rematen des de la fundació.

Les participacions empresarials que té proveeixen La Caixa dels ingressos que necessita per seguir sent una de les principals fundacions d’Europa, amb més de 500 milions de pressupost anual dedicats a obra social.

Darrerament, però, ha quedat al descobert la dependència que La Caixa té de Naturgy, empresa gasista que des del 2014 ha sigut la seva principal aportadora de dividends. El fons australià IFM va llançar una opa per controlar almenys el 17% de Naturgy i no se’n va sortir, però s’ha quedat amb gairebé l’11%. Prou percentatge perquè, sumat als altres dos grans fons que hi ha a Naturgy (Rioja i GIP), superin el 50% del capital. Tot i que això no significa que La Caixa hagi perdut el control de la companyia (de la qual és el primer accionista, amb gairebé un 27%), ara hi ha més amenaces que abans sobre un grup energètic que l’any passat va aportar el 55% dels dividends que va captar La Caixa.

Presumiblement, el viratge que ara dissenya Isidre Fainé, president de La Caixa, servirà en el futur com a pla B per si l’equilibri actual es trenca en algun moment. El cert és que la diversificació dels últims anys no ha aportat fins ara resultats gaire evidents: les seves dues carteres de petites participacions en nombroses empreses espanyoles i estrangeres tan sols van aportar 38 milions l’any passat, només un 6% dels dividends cobrats per La Caixa. Sigui com sigui, aquesta diversificació continuarà existint, però conviurà amb noves apostes estratègiques.

Més potència de foc

Aviat La Caixa podria disposar de més potència de foc per plantejar-se alguna adquisició significativa que no hauria pogut fer en l’últim any i mig. D’una banda, l’altra seva gran participada, CaixaBank, començarà a elevar els dividends un cop passada la pitjor fase del covid. I, de l’altra, aviat es fusionaran els grups francesos Veolia i Suez. Això propiciarà que La Caixa, que controla prop d’un 6% a Suez, surti d’aquesta companyia amb una suma que s'acostarà als 700 milions d’euros.

Una de les opcions és utilitzar aquests diners per prendre el control d’Agbar, companyia que ara controlarà Veolia i que, si res canviés, deixaria d’estar vinculada al grup de l’estrella de Miró. Però no és tan evident que Veolia vulgui desprendre’s d’aquesta companyia.

Tot i que La Caixa està entrant en una nova fase, el tipus d’empreses que li interessen segueixen sent del perfil que tradicionalment han agradat al grup català i al seu president. "No deixarem d’estar amb les utilities", expliquen a la companyia en referència a les empreses que ofereixen serveis públics com l’electricitat o l’aigua, per exemple. "Les empreses dels rebuts", concreten.

Actualment, al grup també controlen (a través del seu hòlding Criteria) una participació pròxima al 5% a Cellnex, empresa puixant però que encara no és gaire rendible perquè està invertint molts milions per finançar la seva ràpida expansió i, en conseqüència, no abona gaire dividends. Finalment, també tenen una cartera immobiliària amb actius valorats en 3.000 milions agrupats a InmoCaixa, que també ha anat reinvertint els seus beneficis i ha aportat pocs ingressos.

stats