CaixaBank assenyala Repsol pel cas Villarejo
La petroliera afirma que va contractar Cenyt sense saber que era l'empresa de l'excomissari
BarcelonaRepsol va recórrer a Cenyt per investigar Sacyr i ho va fer per evitar que fos Sacyr qui contractés Cenyt per investigar Repsol. Aquest és un dels arguments que ha fet servir aquest dilluns la representant legal de la petroliera, María Díaz Aldao, per explicar davant el jutge de l’Audiència Nacional Manuel García-Castellón per què la petroliera i CaixaBank van contractar l’empresa de l’aleshores policia en actiu José Manuel Villarejo. Les dues empreses estan sent investigades per presumptes delictes de suborn i revelació de secrets.
El relat de Repsol, ja presidida en el moment dels fets pel català Antoni Brufau, té altres peces, segons ha informat Europa Press. En primer lloc, que el prestigi de Cenyt era impecable i que malgrat conèixer aquest prestigi ignoraven que al darrere de l’empresa hi hagués el controvertit comissari Villarejo, aleshores encara en actiu. Segons l’explicació de Repsol, aquesta bona fama responia al fet que Cenyt solia treballar amb l’administració pública i amb grans empreses de l’Íbex-35.
Com ja havia avançat Repsol, la contractació de Cenyt responia a la voluntat d’obtenir informació sobre l’aliança entre Sacyr i Pemex per mirar d’obtenir el control de Repsol (en el que era una operació perfectament legítima i legal). En aquell moment, el principal accionista de Cenyt era La Caixa, que ja tenia en Isidre Fainé el seu president, idèntic càrrec que tenia a CaixaBank.
A més d'admetre la contractació d’una empresa que consideraven que era plenament fiable, el relat de Repsol és que els encàrrecs que van fer a Cenyt s’ajustaven a la legalitat i no incloïen ni seguiments ni escoltes telefòniques. Segons la representant legal de l’empresa, no li van demanar a Cenyt cap “acció intrusiva”. Tampoc podien endevinar que aquestes accions s'estaven duent a terme, ha afegit Díaz Aldao, pels informes que van anar rebent de l’empresa de seguretat.
La representant legal de la petroliera ha assegurat que no van contractar Cenyt perquè fes tasques de seguretat privada, sinó només d’intel·ligència corporativa. La importància d’aquest detall radica en el fet que per a un encàrrec d’aquesta naturalesa no calia que Cenyt constés a cap registre. El jutge ha reprotxat tant a Repsol com a CaixaBank que ni Cenyt ni cap de les seves mercantils van estar mai habilitades legalment per fer tasques de seguretat privada.
Les declaracions de CaixaBank
Pel que fa al representant legal de CaixaBank, ha exposat que la contractació de Cenyt va ser responsabilitat de Repsol, i que el banc català s’hi va unir, després d’acordar pagar la meitat del servei. L’entitat ha justificat l’absència d’un contracte escrit que expliqués els serveis que es demanaven pel fet que, a diferència del que passa ara, aleshores sí era possible fer la contractació per un simple acord verbal. Aquest dimarts CaixaBank prosseguirà la seva declaració a l’Audiència Nacional.