Banca

Calviño avisa la banca que portarà el nou impost al Congrés la setmana vinent tot i el seu rebuig

El sector financer assenyala que el govern espanyol no els ha donat "cap detall" de com serà la nova figura fiscal

La vicepresidenta primera i ministra d'Economia, Nadia Calviño, després de la reunió amb el sector financer aquest divendres.
22/07/2022
3 min

MADRIDEl govern espanyol té intenció de registrar la setmana que ve el nou impost a la banca a través d'una proposició de llei perquè comenci així el seu tràmit parlamentari al Congrés de Diputats. Així ho ha comunicat la vicepresidenta primera i ministra d'Assumptes Econòmics, Nadia Calviño, aquest divendres després de la reunió amb el sector. "El sector bancari pot i ha de contribuir a respondre a l'impacte [econòmic] de la guerra", ha dit Calviño, que ràpidament ha reconegut que tant les entitats financeres com la patronal de la banca "no comparteixen aquesta decisió". "Des del govern creiem que és important que no paguin sempre els mateixos", ha reiterat Calviño.

"Qüestionem la major, que és que hi hagi [necessitat de] un nou impost", han contestat des del sector bancari, que han demanat al govern espanyol que "no se'ls estigmatitzi i han dit que estan disposats a ajudar", segons ha explicat Calviño. Des de l'Associació Espanyola de Banca (AEB), la patronal que agrupa les principals entitats financeres de l'Estat, han reiterat que els "preocupa" l'impost. "No és una mesura que pugui resoldre el problema que tenim damunt la taula. No ajuda a controlar la inflació", ha afirmat la presidenta de l'AEB, Alejandra Kindelán, després de la reunió.

En la mateixa direcció s'ha pronunciat el director general de CEAC, José María Méndez, que ha apuntat que la banca "ja té impostos" i que el camí pel qual ha optat Espanya "no és l'adequat". "Seria ideal buscar harmonitzacions tributàries al conjunt de la Unió Europea", ha dit Méndez. La banca també ha alertat que la figura podria ser "contraproduent" per als clients pel que fa a la concessió de crèdits. El mateix vicepresident del Banc Central Europeu (BCE), Luis de Guindos, va recordar aquest dijous que aquestes mesures no poden "dificultar" l'accés al crèdit ni endurir les condicions financeres o perjudicar la solvència del sector.

De la reunió de gairebé dues hores d'aquest divendres, però, n'han transcendit pocs detalls sobre com serà aquesta figura tributària que el ministeri d'Hisenda està dissenyant a contrarellotge. Més enllà de saber que es tracta d'un impost temporal per a les empreses que facturin més de 1.000 milions d'euros, que entrarà en vigor l'any que ve i durarà fins al 2024, i que a través seu el govern espanyol estima recaptar fins a 1.500 milions d'euros cada any, Calviño no ha donat cap més pista. "No tenim cap detall de l'impost i qualsevol valoració tècnica s'haurà de fer després", ha contestat Kindelán al ser preguntada per la via judicial que ja han plantejat entitats com Bankinter.

De moment, el ministeri d'Hisenda estaria estudiant establir un impost del 5% sobre les comissions i els interessos que carreguen les entitats als clients, segons van avançar Bloomberg i El País. Fonts del ministeri apuntaven a l'ARA que és "una de les possibilitats" que s'estan valorant però que "n'hi ha més".

Entre els assistents a la trobada d'aquest divendres destaquen el president de CaixaBank, José Ignacio Goirigolzarri, el conseller delegat del Banc Santander, José Antonio Álvarez, el president del BBVA, Carlos Torres Vila, i el president del Banc Sabadell, Josep Oliu. Des del sector bancari reiteren que tenen "absoluta disposició" a buscar solucions per ajudar a pal·liar el xoc econòmic que està suposant l'escalada de preus per a famílies i empreses, però rebutgen l'impost. El govern espanyol, però, té clar l'objectiu. La presentació de la proposició de llei l'hauran de fer el PSOE i Unides Podem al Congrés de Diputats, perquè després comenci el tràmit parlamentari i la negociació amb els grups polítics perquè hi puguin introduir millores, segons ha avisat Calviño, que ha tancat la porta a dissenyar l'impost de bracet amb el sector financer. La ministra també ha insistit que aquest tribut "no afectarà" l'economia espanyola. "S'ha de pensa en el benestar general", ha conclòs.

stats