Economia18/09/2020

Pilar Ortiz: “Cap mercat laboral podria tornar a resistir un altre estat d’alarma”

Entrevista a la directora general del SOIB

Catalina Riera
i Catalina Riera

PalmaPilar Ortiz Vilar (Palma, 1977) és, des del mes de juny, la directora del Servei d’Ocupació de les Illes Balears (SOIB). En plena crisi sanitària i amb un mercat laboral que ha implosionat empès per un atur desbocat i l’acumulació d’Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO), s’ha posat al capdavant d’aquesta institució per tal de fomentar la formació i l’ocupació. Aquesta mateixa setmana ha presentat, juntament amb l’Institut Balear de la Dona (IBDona), la convocatòria SOIB Dona per donar feina durant un any a 100 dones víctimes de violència masclista. No obstant això, Ortiz no descarta ampliar el pressupost d’aquesta convocatòria en cas que hi hagi més dones que s’hi vulguin inscriure, ja que des de l’any 2018 un total de 367 s’han beneficiat d’aquest programa pioner.

Més de 73.000 persones a l’atur en ple mes d’agost, quan hi hauria hagut d’haver la temporada alta. Són gairebé el doble que l’any passat. Amb aquestes xifres, quina expectativa teniu per a l’hivern?

La previsió que tenim no és gaire bona. Confiam que els ERTO, que és el sistema que tenim per poder protegir les persones que ara estan sense fer feina, funcionin fins a final d’any o fins que es pugui. Nosaltres, des del SOIB, treim totes les convocatòries i mecanismes per poder protegir els treballadors que es troben a l’atur.

Les darreres xifres del mes d’agost indicaven que hi havia gairebé 59.000 ciutadans en ERTO. Aquests treballadors no hauran pogut generar noves borses d’atur i difícilment trobaran feina en temporada baixa. Com els ajudareu?

Cargando
No hay anuncios

Tenen la seva prestació. A més, hi ha altres ajudes. Per exemple, una persona que té càrregues familiars segurament també podrà accedir a un altre tipus d’ajuda i complementar-la amb la prestació. M’agradaria destacar que des del SOIB donam oportunitats a les persones que estan a l’atur. Per exemple, poden accedir a la convocatòria per a desocupats, i si són joves, també n’hi ha de formació dual, entre altres activitats. Des d’aquí feim polítiques de formació, d’ocupació i de foment del treball.

Ja s’han solucionat els problemes de la tramitació d’ERTO i prestacions causats per l’allau de sol·licituds arran de les mesures per frenar el coronavirus?

Ara mateix ho desconec. Quan hi va haver tot el boom sí que vàrem donar un cop de mà, perquè tot anava per la Direcció General de Treball, però qui ho gestiona és el SEPE. Nosaltres som ocupació, no gestionam prestacions. Compartir oficina amb el SEPE et fa sentir la pressió social de la ciutadania, que venia a demanar què passaria amb la seva prestació. Nosaltres sempre hem col·laborat amb el SEPE i hem donat la informació a tot aquell que ha vingut a demanar-la, però el SOIB no gestiona les prestacions.

Cargando
No hay anuncios

El SOIB es va arribar a saturar?

És clar que sí, el SOIB i el SEPE anam de la mà.

I ara hi està? Fa falta personal al SOIB?

De personal en falta sempre, tant aquí com en qualsevol altra empresa [riu]. Però sí que ens agradaria tenir més gent per poder fer més feina.

Cargando
No hay anuncios

Com s’ha adaptat el SOIB a la pandèmia del coronavirus?

S’ha vist obligat a modernitzar-se i a treballar a través de la metodologia en línia, com per exemple la cita prèvia a través de la pàgina web. Pel que fa a l’atenció al client per via telefònica, hem donat a tot el personal de les oficines uns auriculars perquè puguin fer la seva feina de manera més còmoda, així no han d’estar amb el telèfon a la mà durant tota la jornada. Des del SOIB no hem aturat, sempre hem donat el servei, tant durant el confinament com després, i tenim unes dades d’atenció excepcionals a les oficines d’ocupació. La ciutadania estava acostumada al tracte cara a cara i ara s’ha d’adaptar a aquesta nova manera de treballar.

Cargando
No hay anuncios

El mercat laboral de les Balears podria resistir la declaració d’un altre estat d’alarma com el de fa uns mesos?

No. Cap mercat laboral podria tornar a resistir una situació com aquesta. Nosaltres sempre farem feina per intentar donar als treballadors el màxim de protecció possible amb les convocatòries de foment i oferint formació. Hem de tenir en compte que si canvia el mercat haurem de requalificar els treballadors, perquè a les Balears està tot basat en el turisme. La idea del SOIB és obrir el camí cap aquí, però serà complicat.

I com es podrien reconduir els treballadors del turisme?

Sempre es pot requalificar. S’ha d’apostar per les noves tecnologies, per requalificar cap a l’assistència sociosanitària, per plaques fotovoltaiques o digitalització, entre d’altres. Al final es tracta de trobar altres vies per poder ocupar les persones que han dedicat tota la vida al sector turístic. Per sort, des del SOIB tenim un catàleg de professions molt ampli i si no hi ha una qualificació professional, contactam amb el SEPE per proposar nous certificats de professionalitat, sobretot per a les persones que no estan qualificades.

Cargando
No hay anuncios

Els cursos de formació del SOIB poden servir de res davant una catàstrofe econòmica com aquesta?

Sí. Però, a banda d’això, consider fonamental fer un canvi de model. Tenim les eines, les ganes i el personal per fer-ho. S’han de valorar les necessitats, veure cap on podem anar i conduir aquestes persones cap a altres professions, perquè n’hi ha moltíssimes. Tenim sectors més estratègics que potser no estan tan explotats com ho podrien estar.