Energia

Els carburants, en preus mínims anuals durant l'operació tornada

Gasolina i gasoil acumulen descensos en el seu cost des principis de juliol

2 min
Estiu de  gasolina barata

BarcelonaL'abaratiment dels carburants és una de les causes que la inflació hagi baixat aquest mes. I continua donant alegries a les butxaques dels consumidors, ja que el preu dels combustibles en l'última setmana del mes, coincidint amb l'operació tornada de les vacances d'estiu, se situa en mínims anuals.

En el cas concret del dièsel, el preu mitjà del litre s'ha situat en 1,437 euros, i ha caigut un 1,1% respecte als 1,453 euros de la setmana anterior. És la sisena baixada seguida del preu d'aquest carburant i marca el nivell més baix des de principis de juliol del 2023, segons dades publicades pel Butlletí Petrolier de la Unió Europea.

En el cas del preu mitjà del litre de gasolina, ha baixat l'última setmana, en la setena caiguda consecutiva, un 1,13%, i ha retrocedit fins als 1,565 euros, el nivell més baix des de principis de febrer. D'aquesta manera, la gasolina acumula un descens del 3,9% i el dièsel una baixada del 4,2% des que van iniciar al juliol una espiral de descensos, coincidint amb unes dates marcades pel període de vacances d'estiu i, per tant, una mobilitat més alta a les carreteres i autopistes.

El preu mitjà dels dos carburants va arrencar el 2024 a l'alça i va registrar les primeres pujades en tres mesos, després d'acumular un descens rere l'altre durant l'últim trimestre del 2023, que el va portar a acomiadar l'any passat instal·lat en nivells mínims de l'exercici.

El dipòsit ple de dièsel, quasi 10 euros menys que fa un any

Amb els preus actuals, omplir un dipòsit mitjà de 55 litres de benzina té un cost d'uns 86 euros, uns 8,6 euros menys que en les mateixes dates de l'any passat, quan pujava a uns 94,6 euros. Per als vehicles de dièsel, omplir un dipòsit mitjà (55 litres) suposa un desemborsament d'uns 79 euros, al voltant de 9,6 euros menys que la mateixa setmana d'agost del 2023, moment en què el preu era de 88,6 euros.

El mes d'agost representa el més fort de l'any quant a desplaçaments de vehicles –i, per tant, amb més demanda de carburants–, amb una previsió de la direcció general de Trànsit (DGT) d'un total de més de 48 milions de desplaçaments.

El preu de la gasolina sense plom de 95 es manté a Espanya per sota de la mitjana de la Unió Europea (1,682 euros el litre), i de la zona de l'euro (1,728 euros). En el cas del dièsel, el preu a Espanya també és inferior al de la mitjana de la UE (1,557 euros), i de la zona euro (1,578 euros).

stats