Impacte de la pandèmia
Economia25/06/2021

Comença a caure el producte estrella: es desinfla el mercat de la mascareta

La nova normativa elimina l'obligatorietat de portar-la en espais exteriors on es pugui respectar un metre i mig de distància de seguretat

PalmaDesprés de molts de mesos de portar-la en tot moment, a partir d’aquest dissabte 26 de juny l’ús de mascareta deixa de ser obligatori en espais exteriors. Una bona nova, però que també comporta molts de matisos. Per començar, sempre se n’haurà de dur una a damunt per on no es pugui respectar el metre i mig de distància de seguretat o, bàsicament, per entrar a qualsevol establiment. Ha hagut de passar molt de temps des de l’inici de la pandèmia per fer aquesta passa. S’han viscut uns mesos en els quals les mascaretes de tota mena han proliferat en la societat i en el dia a dia. Es podria dir que s’ha arribat a convertir, fins i tot, en un complement de la indumentària. Ara, amb la nova mesura sanitària, aquest mercat comença a desinflar-se, però així com la normativa, amb molts de matisos. A Mallorca hi va haver diverses empreses que varen començar a produir-ne. Va ser un boom sense precedents, ja que la mascareta es va convertir en una necessitat gairebé per viure. Aquesta explosió de necessitat va venir també amb una quantitat d’oferta molt gran, en què molts de petits comerços varen començar a fabricar les seves pròpies mascaretes de tela i a comercialitzar-les. Així i tot, hi va haver una sèrie d’empreses que varen agafar-ne la davantera.

Cargando
No hay anuncios

Abaccino va ser un dels grans actors dins el mercat de la venda de mascaretes, per no dir que en fou el protagonista. La producció va ser extraordinària. Era un moment de màxima necessitat i l’empresa petrera va aconseguir estar a l’altura de la demanda. Segons han explicat a l’ARA Balears, han venut dos milions de mascaretes d’ençà que varen començar a comercialitzar-les el març de 2020. L’any que la pandèmia va explotar, l’empresa en va sortir molt beneficiada econòmicament, perquè   va multiplicar per sis la facturació en comparació amb la del 2019. Així i tot, també va ser complicat a causa de la baixada en vendes dels seus productes tradicionals, ja que els comerços varen estar tancats durant molts de períodes o amb diferents restriccions. Després de l’allau que va suposar la venda de màscares, des d’Abaccino ja havien previst que el globus sonda anava cap a la reducció. De fet, segons han explicat, des del gener n’ha disminuït la venda i ara, amb l’eliminació de l’obligatorietat de portar-ne en exteriors, l’ús de la mascareta serà menor i el seu desgast també, cosa que en reduirà la venda. Malgrat aquest descens, Abaccino no deixarà de produir-ne. De fet, ja preparen la temporada per al retorn escolar el setembre i la campanya nadalenca. “La mascareta no deixarà d’usar-se”, explicava el copropietari de l’empresa, Toni Vadell, que malgrat creure que és un producte accessori que perdurarà, desitja que de cada vegada es faci servir menys i es pugui tornar a la normalitat prepandèmica.

Cargando
No hay anuncios

“La venda s’ha aturat per complet”, confessava la fundadora de les botigues de moda, complements i mascaretes Audali, Magdalena Llompart. Segons explica la fundadora, l’inici del boom va ser una bogeria, “no les teníem acabades i ja les teníem venudes”. Però la tendència ja va cap a la baixa: “Hi ha més fabricants, la gent ja té mascaretes i l’eliminació de l’obligació de dur-la a l’exterior farà que la nostra producció s’estableixi a mínims”. Magdalena Llompart considera que en un moment molt complicat la mascareta va ajudar l’empresa aconseguint crear llocs de feina, potenciant la venda en línia de les seves botigues i tenint una facturació positiva en comparació amb la de 2019.

Contra pronòstic, la nova normativa no fa por a l’empresa mallorquina Sanitary Balear Services, dedicada exclusivament a la producció de mascaretes FFP2. Segons han explicat, gairebé la major part del seu producte està dirigit a l’exportació i als hospitals balears. Com que no venen directament al client final, no creuen que la nova normativa els pugui afectar. A més, han volgut explicar que, per la seva banda, creuen que la retirada de la mascareta a l’exterior és una mesura apropiada de moment, però que s’haurà de recular. Segons diuen, s’ha demostrat que el virus no és tan virulent amb la calor, però que quan tornin la tardor i l’hivern, amb les variants i altres factors, si no es torna a l’obligatorietat, seria una errada i un problema. “Si no es torna a les mascaretes el setembre o l’octubre, tal vegada no podrem evitar una cinquena onada” de la pandèmia, han destacat des de Sanitary Balear Services. A banda d’això, també han explicat que, segons el seu punt de vista, molta de gent continuarà optant per portar la mascareta per voluntat pròpia, com “gent major, població de risc o senzillament gent que vol protegir-se”.

Cargando
No hay anuncios