El Cercle d’Economia demana augmentar en 12.000 M€ la inversió en sanitat a Espanya

Un informe urgeix a igualar la despesa a la mitjana europea en cinc anys i repensar el sistema sanitari

El ministre Salvador Illa ha participat en el debat del Cercle d'Economia
Cesc Maideu
20/11/2020
3 min

BarcelonaEl covid-19 ha sigut un test que ha posat a prova el sistema sanitari i, davant totes les mancances que ha fet aflorar, calen solucions. Aquesta és la conclusió del Cercle d'Economia, que veu imprescindible posar al centre el sistema sanitari per fer front a la crisi del coronavirus i superar-la amb prosperitat. Per fer-ho, demanen augmentar en 12.240 milions d'euros la inversió en salut per tal que la despesa pública d'Espanya en aquest àmbit iguali l'europea: actualment l'estat espanyol està en un 8,9% del PIB i la mitjana europea està en el 9,9%.

Les conclusions del Cercle d'Economia han sigut elaborades per una comissió de nou especialistes que han projectat les necessitats del sistema sanitari estatal a cinc anys vista. "No serà fàcil, però hem d'anar més allà. Sempre val més prevenir que curar", ha dit Andreu Mas-Colell, president de la comissió d'experts que ha elaborat l'informe i del Barcelona Institute of Science and Technology (BIST), així com exconseller d'Economia de la Generalitat.

En aquest sentit, el ministre de Sanitat, Salvador Illa –present aquesta tarda de divendres en l’acte de presentació de l’informe–, ha coincidit amb la visió del Cercle d’Economia: "Cal una actitud més preventiva i no tan reactiva". Illa, però, no ha volgut entrar en el joc de xifres i s’ha limitat a dir que "calen canvis estructurals, com posar l’atenció primària al centre". De moment, el titular de Sanitat s’ha mostrat satisfet amb l’augment de 3.500 milions d’euros en salut que prometen els nous pressupostos de l’Estat. "Això no és flor d’un dia, ha de ser un esforç sostingut", ha assenyalat.

En l’acte de presentació de l’informe també hi han intervingut el secretari de Salut de la Generalitat, Marc Ramentol; la presidenta de la fundació Cotec, Cristina Garmendia; el president del Cercle d’Economia, Javier Faus, i el secretari d’Indústria del govern espanyol, Raül Blanco. De fet, el sector de la indústria és un dels àmbits que han generat més debat. Tant Blanco com Ramentol han coincidit que cal enfortir la indústria sanitària perquè en situació de crisi les empreses no hagin de variar la seva producció per fer un cop de mà en termes de salut, tal com va passar en l’inici de la pandèmia quan Seat va començar a fer respiradors o fàbriques tèxtils van confeccionar mascaretes. Blanco ha afirmat que cal una política industrial "que ajudi a donar resposta a aquestes necessitats" i veu els fons europeus per fer front a la crisi del covid-19 com "una finestra d’oportunitat". Ramentol també valora la injecció econòmica europea com una ocasió per apostar per la "digitalització i la modernització". "Vivíem ancorats en un sistema de salut pública del segle XX", ha advertit.

Gastar millor els diners

En l’informe, el Cercle d’Economia insisteix en la necessitat de dotar de més finançament el sistema sanitari, però, per davant d’això, encara prioritzen més un aspecte: gastar bé els diners. L’entitat advoca per un rentat de cara total, passant per la millora d’infraestructures –demanen que es tiri endavant l’ampliació de l’Hospital Clínic–, un augment de sou als professionals, invertir en noves tecnologies i personalitzar l’atenció sanitària. Uns reptes que només es poden assolir mitjançant "una col·laboració público-privada eficient i una bona coordinació entre administracions".

I si des d’un bon principi l’entitat ha valorat el covid-19 com un "test" al sistema sanitari, tots els dirigents presents en l’acte han mostrat la seva voluntat de repensar el model per intentar treure una millor nota en el pròxim examen. De moment, aquest examen encara no ha acabat, ja que Illa, tot i mostrar-se optimista de cara a un horitzó amb vacunes i afirmar que la situació està millorant, ha advertit que Espanya continua estant "malament".

stats