Cereals i farratges, els cultius més afectats per la sequera a les Illes
El Govern establirà torns i volums màxims per regar davant les previsions d'unes temperatures càlides extremes durant l'estiu
PalmaLa situació de sequera a les Illes ha colpejat el cultiu dels cereals i els farratges, una situació que preocupa el Govern i el sector agrari, segons ha anunciat el director general d'Agricultura, Fernando Fernández, aquest divendres minuts abans de la Mesa de la Sequera 2023. Davant aquesta situació, la Conselleria no descarta habilitar ajudes, encara que, si ho fa, serà "de manera quirúrgica i centrada en el sector dels cereals i els farratges, que és el que realment preocupa", ha assegurat Fernández.
A Balears, la situació difereix de la Península, on "fa sis o set mesos que estan en situació permanent de sequera", segons ha explicat el director general. Això es deu al fet que fins al mes de març les precipitacions a les Illes van ser normals en comparació amb l'última dècada. No obstant això, ha afegit, "la situació s'ha precipitat en els mesos de març i abril, de manera molt acusada, cap a una condició de sequera".
A més de la manca de precipitacions, també "hem tingut temperatures extremadament altes, superiors en 1,5 graus a la mitjana habitual". Tot plegat ha generat que tot i tenir reserves d'aigua acumulades, hi hagi hagut "evaporació i sequera", segons ha explicat Fernández. Pel que fa a la resta de cultius com "l'olivar, l'ametller, la vinya, els fruiters i els hortícoles, de moment no han patit, estan bé", ha puntualitzat.
Calendari de reg
Davant les previsions d'un empitjorament de les condicions de sequera, el Govern establirà amb les diferents comunitats de regants torns i volums màxims d'extracció d'aigua dels aqüífers durant l'estiu. "S'ha d'anar molt alerta amb l'ús de les reserves d'aigua per prevenir abans de veure'ns obligats a prendre mesures més contundents". Per això, des d'Agricultura s'ha decidit guardar un 30% de l'aigua per tenir una reserva i també "per si hi ha incendis forestals", ha explicat Fernández.
La flexibilització de la PAC per adaptar-se a la sequera
Davant aquesta situació, el Ministeri d'Agricultura ha donat permís a les comunitats autònomes per "flexibilitzar" la normativa de les ajudes de la PAC (Política Agrària Comuna) perquè se'n puguin beneficiar els agricultors i ramaders que tenen "especials dificultats" arran de la sequera. A tall d'exemple, si per ajustar-se a la PAC i rebre les ajudes estatals, els agricultors han d'esperar que finalitzi el procés de cultiu fins a la floració de les lleguminoses, amb aquesta fletxibilització no farà falta.
Així ho ha explicat Fernándo Fernández, qui ha assegurat que abans del 30 de juny remetran un document al Ministeri que digui quin tipus de permisos excepcionals s'aplicaran a les Illes. "L'Estat ens ha donat un marc del que es pot fer i a partir d'aquí, hem de decidir", ha explicat.