El CES preveu un retard en la recuperació econòmica i alerta d'un "sistema productiu fatigat"
El Consell Econòmic i Social de les Illes ha presentat el seu informe anual detallant l'impacte de la pandèmia en l'economia balear
PalmaEl Consell Econòmic i Social de les Illes Balears (CES) ha presentat aquest dijous la memòria sobre el curs econòmic 2020. S'ha enfocat a desgranar l'impacte que va tenir la pandèmia sobre les Illes Balears i les seves repercussions en diferents camps. Així i tot, el president de l'entitat, Rafel Ballester, també ha augurat un retard en la recuperació econòmica i ha posat sobre la taula el debat de si realment es vol tornar a la situació del model econòmic d'abans de la pandèmia.
Ballester ha recordat que la caiguda de la riquesa a les Balears és constant des del 1985, un símptoma, ha dit, que denota una fatiga evident del sistema productiu balear, enfocat totalment en el monocultiu. "La pandèmia ha de ser una oportunitat per diversificar, i canviar hàbits cap a la sostenibilitat", ha destacat.
Una crisi diferent a la del 2008
Amb moltes dades comparades amb la crisi del 2008, la cap d'estudis del CES, Anna Grau, ha fet diversos apunts per mostrar la diferència entre les dues grans crisis viscudes aquest segle. Així doncs, ha explicat que la del 2008 va ser una crisi progressiva i que a partir del sector financer es va "contagiar a altres sectors". En canvi, a la crisi pel covid-19, ha estat "un tall en sec" i ha tingut un impacte global i d'empobriment generalitzat. Alhora, però, la recuperació també serà "de rebot".
El secretari del CES, Josep Valero, també ha volgut afegir que el tractament de la crisi ha estat totalment diferent per part dels òrgans governamentals, sobretot d'Europa. El 2008 es va instar a retallar i a rescatar els sistemes financers, mentre que ara s'ha fet el contrari, de manera expansiva i afavorint el deute per crear mecanismes de recuperació.
Dades destacades
El sector turístic, com bé se sap, ha estat el que més ha rebut les conseqüències de la crisi a causa de tenir un model econòmic enfocat en el monocultiu, segons han indicat. Per això, la despesa turística el 2020 va caure un 83,9%, i més concretament la despesa per persona va caure per sota dels 1.000 euros, un 13,7%. La despesa diària tot i caure un 25% encara es va mantenir per sobre dels 100 euros de mitjana.
En termes d'informació mediambiental, l'estudi destaca que el 2019 més del 90% del consum d'energia a les Balears procedia de combustibles fòssils i només el 4,6% venia d'energies renovables. Aquestes, provenien en més d'un 85% de la crema de residus. Encara que pel que fa a l'emissió de CO₂, l'entitat valora positivament que no s'hagin assolit nivells posteriors a la crisi del 2008.
Pel que fa a la població, el CES ha anunciat que les Illes són la comunitat autònoma que més ha crescut i que gairebé la meitat dels residents han nascut a Mallorca, el 22% a altres parts de la Península i el 24% a l'estranger.