Banca

César González-Bueno posa "llums i taquígrafs" al no al BBVA

El conseller delegat del Sabadell afirma que tota l'operació es va llançar "sense negociacions prèvies" i critica les "presses" del BBVA

El conseller delegat del Banc Sabadell, César González-Bueno, aquest dijous en unes jornades de l'Iese a Madrid.
16/05/2024
2 min

MADRID"La veritat és que no em podia imaginar que em plantejaries aquesta pregunta", ha ironitzat el conseller delegat del Banc Sabadell, César González-Bueno, quan Miguel Ángel Díez, membre de FTI Consulting, li ha demanat sobre el moment que travessa l'entitat, i que està marcat per l'opa hostil que li ha llançat el BBVA. L'escenari del debat, a diferència del moviment bancari, era amistós: l'escola de negocis Iese. "Veig moltes cares conegudes i estimades", ha dit González-Bueno, que no ha dubtat en aprofitar la comoditat del lloc, ple de futurs estudiants que aspiren a ocupar alts càrrecs, per posar "llum i taquígrafs al rebuig de l'entitat a negociar l'adquisició plantejada pel BBVA inicialment".

D'entrada, Gónzalez-Bueno ha deixat clar que la llei d'opes espanyola de l'any 2007 "restringeix molt" el que es pot dir des de les companyies afectades per l'opa, en aquest cas el Sabadell i el BBVA. Una llei que al Sabadell coneixen de prop, ja que David Vegara, actual conseller de l'entitat, va ser un dels seus pares quan era secretari d'Estat d'Economia sota el govern de José Luis Rodríguez Zapatero. De fet, aquest ha estat un dels arguments que ha utilitzat el BBVA per no assistir a les jornades d'aquest dijous i divendres. En un principi, el nom d'Onur Genç, conseller delegat del BBVA, en formava part.

González-Bueno ha detallat com van analitzar la primera proposta del BBVA i per què la van rebutjar. "Això comença sense negociacions prèvies", ha dit fins a dues vegades el directiu, que no ha dubtat en recriminar les presses del banc bilbaí. "Publiquen l'oferta no vinculant [per negociar l'adquisició] a la qual, per les presses, no li havien tret el peu de pàgina dient que era informació privilegiada i que només hi tenien accés les parts", ha detallat. Hores més tard, fonts del BBVA rebatien les paraules de González-Bueno, i insistien que "els contactes entre entitats es van iniciar a mitjan abril".

Infravaloració del BBVA

El directiu ha detallat que les xifres que ells movien al voltant d'una possible fusió eren molt diferents de les que el BBVA plantejava, i als ulls del Sabadell s'ha infravalorat el seu valor. "[Les nostres xifres] En absolut estan inflades", ha dit. El directiu ha assegurat que l'impacte en capital de l'operació era "significativament superior" als 30 punts bàsics que el BBVA estimava. És a dir, el moviment tenia un cost superior als 1.450 milions d'euros. Però també ha apuntat que hi havia "preocupació" per la caiguda del valor de la cotització de les accions fruit de la volatilitat al mercat, així com per la "qüestió social", és a dir, l'impacte sobre treballadors i clients.

Com a colofó final, González-Bueno ha volgut reiterar un dels missatges que des del Sabadell es defensen per activa i per passiva ara: sols els va bé. El conseller delegat ha tret pit del nombre de pimes amb les quals treballen: "[Aquest negoci] És la joia de la corona del banc, el que més ens agrada i el que millor sabem fer. És on hi ha el codi genètic del banc", ha dit. I per si algú tenia dubtes sobre el pes de la marca Sabadell, ha recordat els "industrials que van aixecar el banc" fa més de 140 anys a la ciutat catalana.

stats