Una de cada cinc agències de viatges segueix tancada un any després de l'estat d'alarma

El sector reclama un passaport sanitari i el rescat de les empreses

L’aeroport del Prat aquesta setmana, on s’estan enllestint els preparatius per recuperar a poc a poc l’activitat aèria amb el final de l’estat d’alarma.
16/03/2021
2 min

BarcelonaUn 20% de les agències de viatges d'arreu d'Espanya fa un any que no ingressen ni un sol euro. Són les empreses que encara no han reprès l'activitat des de l'establiment de l'estat d'alarma, segons una enquesta plantejada per l'Associació Corporativa d'Agències de Viatges Especialitzades (ACAVe) als seus 450 associats. Un termòmetre de situació que sobretot mostra pessimisme: expectatives nul·les de cara a la Setmana Santa i sensació que el sector no començarà a recuperar-se, si ho fa, fins a l'any vinent. 

En concret, la facturació del 76% de les empreses ha caigut entre un 90% i un 95% respecte a un any abans, un 36% dels empresaris consultats valoren tancar definitivament el negoci aquest 2021 i només un 34% de les agències esperen una activitat decent aquest estiu. “Recentment hem tingut brots verds en l'activitat turística associats a la notícia sobre el passaport sanitari europeu i també als anuncis d'alguns mercats pròxims com el Regne Unit i Alemanya sobre la represa del flux de passatgers amb altres destins europeus (entre ells Espanya) de cara a l'estiu”, ha dit aquest dimarts Martí Serrate, president de l'associació. Ara bé, “les nul·les expectatives per Setmana Santa i la falta de concreció en les reserves fan que de moment haguem de ser prudents sobre la reactivació de l'activitat”, ha matisat.

De fet, preguntats per aquesta qüestió, gairebé un 90% dels empresaris asseguren que no han percebut que hagi pujat el nombre de reserves, per exemple, del turisme britànic. I només un 3% afirmen que han detectat un repunt de l'interès transformat després en reserves. 

On encara hi ha més consens és en la necessitat d'implantar un passaport sanitari europeu: hi coincideixen un 91% de les agències de viatges d'Espanya. “És la via més ràpida de reactivar el turisme”, ha afirmat Serrate. 

Sobretot tenint en compte l'alta quantitat d'incerteses sobre la taula per al sector. Perquè tot i que el president de l'entitat ha valorat positivament els 11.000 milions d'euros d'ajudes addicionals anunciats fa unes setmanes pel govern espanyol, també ha manifestat que estan a l'espera de veure com ho canalitzen les diferents comunitats i que no estan d'acord que només les allarguin fins al 31 de maig. “Una cosa és obrir el sector i una altra recuperar-se: aquesta taula de mesurar és injusta totalment”, ha lamentat Serrate. En part perquè no creuen que la majoria de la població estigui vacunada aquest estiu, veuen molt més probable aconseguir aquestes quotes el 2022. 

El Mobile com a clau

Davant d'això, ACAVe demana un rescat del sector amb injeccions econòmiques directes, multiplicar el nombre de tests d'antígens, que es reactivin els creuers (“El ministeri de Sanitat no està convençut i un 95% de la venda de creuers les fan les agències de viatges”, ha explicat), que es llancin bons de vacances a nivell estatal perquè la gent viatgi dins les autonomies i que els bancs facin moratòries sobre el retorn dels crèdits ICO i que fins i tot eximeixin els empresaris de pagar-ne una part si no hi poden fer front. 

Que tirin endavant el Mobile World Congress del 2021 i altres congressos d'importància similar pot ser una altra gran ajuda: “Això reactivaria l'economia i donaria la imatge que el país pot fer actes presencials, un factor fonamental per al sector turístic”. 

stats