Finances personals

Claus per fer la compra dels àpats de les festes sense deixar-t'hi mig sou

Pollastre, peix blanc i marisc congelat, entre les opcions més econòmiques aquest Nadal

Una xarcuteria en un mercat de Barcelona.
4 min

BarcelonaLes festes de Nadal són una època de grans àpats, als quals les famílies destinen un pressupost important i superior al que es gasten habitualment en alimentació. Després d'un 2022 marcat per l'encariment del cost de la vida, aquest 2023 els comerciants afronten les festes amb preus a un nivell comparable al de l'any passat i amb unes perspectives de vendes optimistes.

El pollastre, estable; torna l'ànec i falta el faisà

El pollastre és un dels plats més distintius de Nadal a Catalunya. Al comerç tradicional –botigues de barri i parades de mercat– el preu de l'aviram es mantindrà "molt similar al de l'any passat", explica Joan Anton Rafecas, president de la Federació Avícola Catalana. El preu és ben diferent del de les grans cadenes de supermercats, on varia molt segons com i quan hagin fet les comandes i els proveïdors que tinguin.

Els dies assenyalats es multiplica el consum de capons, galls dindi i pollastres "de bon pes", com ara els de pagès, explica Rafecas. Segons diu, les fires avícoles de Vilafranca del Penedès i el Prat de Llobregat, on s'hi venen pollastres "gurmet" amb indicació geogràfica protegida (IDG) "han funcionat molt bé". Tanmateix, una de les diferències respecte a Nadal del 2022 és que fa un any hi havia "escassetat d'ànec", però la producció d'aquesta carn s'ha normalitzat des de fa mesos. Per contra, el faisà serà una de les aus més difícils de trobar aquest any.

Rafecas destaca que els últims tres anys els productors de carn de pollastre començaven a rebre el gruix de comandes a mitjans de desembre, però enguany "a finals de novembre ja es van despertar, com es feia abans de la pandèmia".

Canelons, producte "estrella"

El pollastre és la carn més sol·licitada i la resta de carns i embotits també tenen preus estables. "La pujada forta va ser l'any passat, aquest any els preus estan igual", explicava una xarcutera del Mercat de la Llibertat, al barri de Gràcia de Barcelona, aquest dijous.

Les xarcuteries multipliquen les vendes de "pernil, patés i formatges" per Nadal, però tampoc han notat grans variacions de preus. Moltes carnisseries i xarcuteries també ofereixen menjar preparat, amb un plat que regna: "Els canelons són l'estrella", explica una paradista del mercat gracienc.

El marisc fresc puja, el congelat baixa

Els plats de peix i marisc són les estrelles de les taules en moltes festes, especialment per Cap d'Any. "El peix va a un preu normal, però per aquestes dates el que puja més és el marisc", sobretot el fresc, explica Àlex Goñi, president del Gremi de Peixaters de Catalunya. I dintre del marisc, sobresurten productes menys habituals, com ara els percebes o les ostres, que per Nadal poden assolir preus encara més alts.

Goñi, però, assegura que el consum d'aquest tipus de marisc és "quasi anecdòtic". Un cas similar, per exemple, és el de les angules. "L'angula ara va cara, però és que hi va tot l'any", recorda el president del Gremi de Peixaters. Tot i la pujada acostumada d'aquests dies, el marisc congelat que es ven en peixateries "estarà més bé de preu que l'any passat", quan es va produir el pic d'inflació.

Sobre el peix, Goñi recomana comprar peix blanc, com ara el llobarro, el bacallà o el mero. "Ara és el moment", diu, ja que aquest tipus de peixos s'acostumen a pescar més a l'hivern que quan arriba la calor, i els paradistes confirmen que, efectivament, són els més sol·licitats a les peixateries, sobretot el lluç i el rap. Igual que passa la resta de l'any, hi ha espècies més cares que d'altres, i el llenguado és més car que el lluç.

Sobre el peix blau –sardina, seitó o verat, entre d'altres–, "també se'n troba de fresc", però "és peix d'estiu", aclareix. Un cas peculiar és el de l'orada, que els peixaters consideren a mig camí entre el blanc i el blau, i que "en un 90% prové de piscifactories", explica Goñi.

El peix, i encara més el marisc, segurament són els productes que es compren més tard, ja que els consumidors acostumen a "esperar fins a l'últim moment" perquè són aliments en què la frescor és una part molt important, indica una peixatera del Mercat de la Llibertat, que de moment no es mostra optimista sobre l'evolució de les vendes: "Van malament", diu, tot i que recalca que encara falten les dues jornades de més feina de les festes. El sector de les peixateries va ser un dels més afectats per la crisi de preus, que va disparar-ne el cost l'any passat.

Encariments de raïm i torrons

On sí que hi ha hagut un encariment notable és amb el raïm, la fruita amb què s'acomiada l'any. Segons un estudi de l'associació de consumidors Facua, al conjunt d'Espanya el preu del raïm ha augmentat considerablement en els últims dos mesos als supermercats, amb increments entre el 40% i el 227%, depenent de la cadena. En tots els casos, a l'octubre el preu del raïm es movia entre 1 i 1,5 euros per quilo, mentre que ara es troba per sobre dels 3 euros.

Un altre estudi similar de Facua ha analitzat l'evolució dels preus de dinou marques de torró, onze de polvorons i 27 de bombons en diverses cadenes de supermercats arreu d'Espanya, però no és tan concloent. Facua apunta que hi ha hagut pujades de preus en una part important de les marques analitzades, però més moderades que en el cas del raïm (per sota del 30% en els casos més extrems) i molt diferenciades entre supermercats i productes.

stats