Les tres claus per entendre per què Bankia guanya cada vegada menys
El banc va obtenir el tercer trimestre un 22% menys de beneficis que l'any passat
BARCELONABankia acaba els tres primers trimestres de l'any amb 575 milions d'euros en termes de benefici net atribuït. L'entitat bancària assegura, en el comunicat que resumeix els resultats, que ha avançat en l'estabilització del marge d'interessos i el sanejament del seu balanç. A la pràctica, però, la xifra implica que els beneficis cauen un 22,6% respecte els primers nou mesos del 2018. El que defensa Bankia és que el negoci purament bancari entre gener i setembre ha avançat un 0,7% respecte al 2018. Aquesta última dada no sembla convèncer els inversors: a l'obrir la borsa, l'Íbex-35 baixava un 0,35% llastrat pel retrocés del 2,7% que patien les accions de Bankia.
L'explicació de l'entitat
Segons el banc en qüestió, la reducció dels beneficis respecte l'any passat es deu, en primer lloc, a la reducció de la venda de carteres de renda fixa (ROF). Són carteres d'inversió que permeten als seus propietaris guanyar sense tanta incertesa com comporta la renda variable. En segon lloc, Bankia assenyala el repunt de les provisions associades a l'acceleració del ritme per reduir crèdits dubtosos: aquells en què passen més de 90 dies sense que el propietari pagui la quota principal o els interessos.
Els resultats dels anteriors trimestres
Les xifres del tercer trimestre no són una sorpresa. Bankia començava l'any guanyant, el primer trimestre, 205 milions d'euros, un 10,8% menys que un any abans. Llavors l'entitat va explicar que els resultats recollien l'impacte de l'aplicació de la nova norma comptable IFRS16 (que afectava els contractes d'arrendament) i el descens del volum d'ingressos per operacions financeres, que van caure un 73%. Tres mesos més tard, Bankia publicava que el segon trimestre havia guanyat un 22,3% menys que l'any anterior, en aquest cas també relacionat amb un volum més baix de resultats per operacions financeres (ROF).
El context particular del banc
El banc espera, a més, la resolució del judici que l'afecta, que va quedar vist per a sentència a principis de mes. Segons l'acusació, l'entitat (dirigida, llavors, per Rodrigo Rato) va maquillar els comptes per amagar que tenia pèrdues milionàries, just el contrari del que indicava el fullet d'informació financera que va elaborar l'entitat per sortir a borsa.
Bankia està nacionalitzada des del 2012, amb l'objectiu –llavors– de tranquil·litzar mercats i institucions europees. La idea era sanejar el banc per vendre'l després i recuperar, així, la injecció de diners públic. El moviment, però, fa temps que s'endarrereix, i dos dels principals obstacles són, precisament, els comptes del banc i que és l'entitat que pitjor està funcionant a la borsa aquest any.