Banca

La CNMC insisteix: "Menys bancs no vol dir menys competència"

L'organisme ultima l'informe sobre si la poca remuneració dels dipòsits és fruit de la concentració bancària actual

La presidenta de la CNMC; Cani Fernández, aquest dimarts al curs d'estiu de l'APIE a Santander.
18/06/2024
4 min

SANTANDERQui té una de les claus perquè l'opa hostil del BBVA al Banc Sabadell prosperi insisteix en una màxima: "Menys bancs no vol dir menys competència". L'afirmació l'ha fet la presidenta de la Comissió Nacionals dels Mercats i la Competència (CNMC), Cani Fernández, en plena anàlisi tècnica de l'organisme al voltant de l'operació. De fet, Fernández ha insistit que "actors més grans [...] a vegades poden competir millor", i ha recordat que, tot i que l'òrgan que presideix té la facultat de vetar una operació com aquesta, arribar a aquest punt és "excepcional", ha dit durant la segona jornada del curs d'estiu que l'Associació de Periodistes d'Informació Econòmica (APIE) organitza a la Universidad Menéndez Pelayo, i que patrocina el mateix BBVA.

Fernández, que ha fet una petició explícita a la premsa perquè "no insisteixi" amb el calendari del procés d'anàlisi, ha emmarcat aquesta "excepcionalitat" a l'hora de prohibir una opa com la que està damunt la taula en el fet que l'organisme pot imposar condicions si hi ha un risc per a la competència. De fet, ha recordat que aquest va ser l'escenari en el cas de la fusió entre Bankia i CaixaBank, la primera gran operació que va viure com a presidenta de la CNMC: "A CaixaBank i Bankia s'han complert els compromisos i entenem que no s'ha reduït la competència que hi havia abans [de la fusió] i esperem que passi el mateix amb el BBVA i el Banc Sabadell", ha afirmat.

Així doncs, tot i que per ara encara està tot en l'aire, el recel que l'operació ha aixecat dins l'executiu espanyol no sembla estendre's a la CNMC. En tot cas, Fernández ha volgut ser molt clara sobre el procés d'anàlisi per decidir si aproven o no l'opa del BBVA al Sabadell, o si l'aproven amb condicions: "Producte a producte [...] veurem cada cosa al detall", ha dit, i ha posat d'exemple que en el cas de CaixaBank i Bankia fins i tot es va analitzar "codi postal a codi postal".

La tebiesa de Cani Fernández contrasta amb la que han mostrat en aquest camp organismes com l'Agència Catalana de la Competència (ACCO). L'entitat va denunciar que la compra del Banc Sabadell per part del BBVA amenaça la competència amb "efectes negatius" per als ciutadans. En la mateixa línia, la consellera d'Economia, Natàlia Mas, va indicar que la concentració a Catalunya ja és molt alta i que segons l'índex Herfindahl -que mesura la concentració en un sector-, ara mateix, abans de l'opa, estem en 2.500 punts, quan a partir de 1.800 ja és un índex de concentració elevat. Només Xipre, a tota la zona euro, estaria a un nivell més elevat. Alemanya, per exemple, està a 300 punts. Patronals i empresaris també han insistit que la desaparició del Sabadell els preocupa perquè perdrien alternatives de finançament i sospiten d'un encariment dels preus.

En el cas del BBVA i el Sabadell, el pes de les pimes i el seu crèdit, però també la forta presència de l'entitat opada a territoris com Catalunya o el País Valencià són alguns dels elements que estan en el punt de mira de la CNMC. De fet, això és el que ja està fent la Direcció de Competència en l'actual fase d'instrucció o fase 1. D'entrada, aquest període dura un mes, però es pot posposar en funció de la documentació i informació que els tècnics necessitin per analitzar si hi ha risc o no per a la competència. Aquesta documentació es demana a totes les parts que l'ens considera i això inclou el BBVA, però també el Banc Sabadell.

Posició del govern espanyol

En cas que durant la primera fase es detecti que hi ha elements de la concentració bancària que no compleixen amb la competència, s'obren una segona i tercera fase. Aquí és on la CNMC podria imposar condicions al BBVA, que anirien de bracet dels compromisos que entomi l'entitat. Però no és l'única que pot fer-ho. Cani Fernández ha reconegut que, un cop l'operació arribi a la taula del govern espanyol, la llei també reconeix que aquest pot establir condicions a banda de decidir si accepta o no la fusió. Sobre la posició de l'executiu de Pedro Sánchez, Fernández ha dit que "no tem" pressions polítiques i ha rebutjat parlar de "discrecionalitat" del govern al voltant de l'opa en cas que posi condicions. "Està reconegut per llei", ha reiterat.

La posició actual de Cani Fernánez contrasta amb la que tenia fa un any, quan no dubtava a l'hora de parlar "d'oligopoli" al sector bancari en plena polèmica per la baixa remuneració dels dipòsits bancaris. La presidenta de l'organisme ha anticipat que després de rebre l'informe del Banc d'Espanya està ultimant la seva anàlisi sobre si la poca remuneració és fruit d'un problema "estructural" de competència.

La CEOE es posa de perfil

Qui aquest dimarts també s'ha mostrat molt prudent i gens taxatiu ha sigut el president de la patronal espanyola CEOE, Antonio Garamendi, que a diferència del to utilitzat per Foment del Treball ha apel·lat al "lliure mercat". Garamendi ha descartat un "enfrontament" intern a la CEOE per l'opa: "Es pot entendre que a un territori li pugui interessar una cosa i a un altre, una de diferent", i ha asseverat que "això és la llibertat i al final els accionistes manen".

stats