Els Emirats Àrabs posen els ulls sobre Naturgy
El grup emiratià TAQA confirma que negocia una opa sobre l'energètica i el govern espanyol no descarta la seva entrada
MADRID / BARCELONAEl terrabastall econòmic a Naturgy es va ordenant. L'energètica d'origen català està en el punt de mira dels Emirats Àrabs Units. En concret, del grup multienergètic emiratià TAQA. Després de la suspensió a primera hora del matí d'aquest dimecres de la cotització de Naturgy per part de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), TAQA ha enviat un fet rellevant en el qual confirma que "està mantenint converses amb CriteriaCaixa amb relació a un possible pacte de cooperació relatiu a Naturgy". També confirma que en paral·lel està "mantenint converses amb els fons d'inversió CVC i GIP per a una possible adquisició de les seves accions a Naturgy". CVC i GIP sumen més d'un 41% del capital social de l'energètica.
Fruit d'això, el grup emiratià reconeix que, en cas d'acabar-se produint l'operació, una de les opcions que hi ha ara mateix damunt la taula és formular "una oferta pública d'adquisició [opa] per la totalitat del capital de Naturgy". Cal tenir en compte que quan es vol comprar més d'un 30% d'una cotitzada, com seria aquest cas, l'inversor interessat a entrar a la companyia està obligat a llançar una opa pel 100% del capital. Tanmateix, aquesta és una de diverses opcions.
En tot cas, aquesta operació necessitaria el vistiplau del govern espanyol, ja que Naturgy es considera una empresa "estratègica": no només perquè és la primera gasista a l'Estat i la tercera elèctrica més important, sinó pel pes que té en el negoci regulat de les infraestructures de transport i distribució d'energia —tant de gas com d'electricitat.
"Tenim els instruments normatius necessaris. Tenim una normativa [l'escut antiopes] que ens permet un equilibri entre la protecció de les nostres empreses, dels nostres interessos estratègics, i l'atracció d'inversió estrangera, i en el marc d'aquesta normativa analitzarem l'operació sobre Naturgy quan es materialitzi", ha expressat el ministre d'Economia, Carlos Cuerpo, en declaracions als mitjans durant les assemblees de l'FMI i el G20 a Washington. Alhora, Cuerpo no ha descartat que l'Estat hi pugui entrar com a accionista en un futur: "A vegades aquesta protecció comporta l'entrada de l'Estat a la participació, com és el cas de Telefónica, però en el cas [de la fusió] d'Orange-MásMóvil va comportar requisits", ha dit.
Tot i que el diàleg de les converses és fluid i normal i fins i tot el govern espanyol n'està al corrent, afirmen fonts coneixedores de la negociació a l'ARA, fixar un marc temporal sobre l'operació és complicat: "Tant es pot resoldre de pressa, com tardar setmanes". De fet, TAQA recalca en el seu fet rellevant que, per ara, "no s'ha arribat a cap acord" ni amb CriteriaCaixa (braç inversor de La Caixa amb el 26,7% del capital de Naturgy), ni amb CVC o GIP. "No hi ha cap garantia que s'implementi una operació ni certesa pel que fa als termes en què, arribat el cas, podria produir-se", afirma TAQA, que assegura que "no hi ha hagut cap apropament de Naturgy" cap a ells.
Més capital àrab a l'Íbex-35
TAQA –en àrab significa "energia"– és un dels grans grups energètics dels Emirats Àrabs Units. La companyia es va fundar l'any 2005 i té la seu a Abu Dhabi. El gruix del seu capital està sota control del fons sobirà Abu Dhabi Developmental Holding Company, creat per l'emir dels Emirats Àrabs, mentre que només una minoria del capital es negocia lliurement a la borsa. El grup es dedica a l'exploració i producció de petroli i gas, a l'emmagatzematge subterrani de gas i a la generació d'energia, així com a la dessalinització d'aigua.
El seu possible desembarcament a Espanya, però, no seria una anomalia si es té en compte el pes del capital àrab, en concret de la regió del golf Pèrsic, entre les cotitzades espanyoles. Els Emirats Àrabs tenen una àmplia presència a l'índex espanyol a través de Mubadala Investment Company PJSC, l'altre gran fons sobirà d'Abu Dhabi, amb presència en companyies com Enagás i Cellnex. Per a aquests països, l'entrada a nous mercats és una porta d'entrada per diversificar i transformar els petrodòlars a través dels quals se sostenen les seves economies. Un altre exemple recent és l'entrada de la teleoperadora de l'Aràbia Saudita, Saudi Telecom (STC Group), a Telefónica.
Disparada a borsa
L'energètica ha arrencat els primers minuts de la jornada d'aquest dimecres amb una alça de les accions de l'1,3% fins que ha estat suspesa la cotització per part de la CNMV –un procediment que es duu a terme quan es considera que no tota la informació està a disposició del mercat–. Un cop represa la seva cotització al mercat, les accions s'han tornat a disparar fins a tancar la sessió amb una pujada de més del 6% (22,84 euros l'acció).
CriteriaCaixa, que és qui està liderant el possible canvi a l'accionariat de Naturgy, va confirmar aquest dimarts converses "preliminars" amb un "potencial grup inversor". El hòlding presidit per Isidre Fainé és el primer accionista de Naturgy, amb el 26,7% del capital, i els altres accionistes de referència són els fons CVC, amb el 20,7%, i GIP, amb el 20,6%. El problema de fons és que aquests dos últims accionistes donarien per completada la seva presència al capital de Naturgy i estarien interessats a vendre la seva participació, sobretot després de la paralització del projecte Géminis, que buscava l'escissió de la companyia. Pel que fa a la resta de capital, el 15% està en mans dels fons IFM, que des de fa temps aspira a adquirir més accions, i el 4% és de Sonatrach, la gasista estatal algeriana, mentre que només el 12,9% del capital cotitza lliurement.