Codorníu vol treure una marca fora de la DO Cava
El seu director demana a la DO Catalunya que permeti l’entrada de vins escumosos per adherir-s’hi
BarcelonaPoques setmanes després de la marxa de Corpinnat de la DO Cava, el sector torna a viure una nova sacsejada. Segons ha pogut saber l’ARA, Codorníu -la cavista més antiga i des de fa uns mesos propietat del fons d’inversió Carlyle- vol inscriure a la DO Catalunya un nou vi escumós i, per tant, desmarcar-se per primer cop de la DO Cava.
Per fer-ho, el nou director general de Codorníu, Ramón Raventós Basagoiti, ja ha demanat a la DO Catalunya que permeti la inscripció de vins escumosos, perquè actualment només es preveu l’entrada de vins tranquils. Cordorníu ho justifica assegurant que les vinyes on es vol produir el vi escumós no compleixen els requisits de la DO Cava.
El president de la DO Catalunya, Xavier Pié, admet a aquest diari que “ja estan estudiant la proposta”. Però el procediment serà llarg. Primer s’ha de fer un estudi tècnic (que ja s’ha començat); posteriorment caldrà aprovar-lo al ple del consell regulador i, finalment, haurà de rebre el vistiplau de la Generalitat, del govern espanyol i d’Europa. “És un producte nou i, per tant, el que s’ha de fer és una modificació de l’actual plec de condicions de la DO”, concreta el president.
Pié, que ja ha fet arribar la sol·licitud de Raventós Basagoiti als 12 vocals que formen la DO Catalunya, assegura que crear la categoria de vi escumós tindria “tot el sentit del món”, i recorda que denominacions d’origen com la de la Rioja ja la va incorporar l’any passat en el seu plec de condicions.
L’informe tècnic hauria de definir aspectes com per exemple els mesos de criança, les varietats de raïm que es podrien fer servir i la limitació de l’origen geogràfic, entre altres coses.
La petició torna a esquitxar la DO Cava perquè Codorníu té la resta dels seus vins escumosos sota aquesta denominació i, juntament amb Freixenet, és la gran cavista del sector. A més, l’actual president d’aquest consell regulador és Javier Pagés, conseller delegat de Codorníu fins l’any passat.
La possibilitat que la DO Catalunya comenci a admetre marques de vins escumosos podria suposar una nova competència per al cava, que ja ha tingut fugues de diversos cellers els últims mesos. El president de la DO Catalunya manté que “no tenen cap intenció de competir” amb el cava, tot i que afegeix que una petició d’aquestes característiques “s’ha d’estudiar”. A més, admet que si finalment tira endavant seria un cas semblant al de la DO Clàssic Penedès, que també té categoria de vi escumós i que va marxar de la DO Cava fa més de quatre anys.
No ha sigut l’única escissió que ha patit la DO Cava. Encara no fa ni un mes nou productors, sota la marca Corpinnat, la van abandonar després de llargues negociacions per mirar d’evitar-ho. Corpinnat començarà a comercialitzar les ampolles amb la seva pròpia marca a l’etiqueta a partir d’aquesta primavera.
Segons Codorníu, la sol·licitud a la DO Catalunya la va fer Raventós Basagoiti quan encara era conseller delegat del grup Gleva Cellars (propietari de marques com Parxet). El novembre passat, Gleva Cellars va ser absorbit per Codorníu i Raventós Basagoiti va ser ascendit a director general del grup. La DO Catalunya, però, manté que la sol·licitud la va rebre el 30 de gener passat.
Els canvis de Codorníu
Codorníu va deixar d’estar controlat per la família Raventós l’any passat després que el fons nord-americà The Carlyle Group es convertís en el màxim accionista, amb el 68% del capital.
La DO Catalunya es va formar l’any 1999. Actualment hi ha inscrits 226 cellers de vins tranquils. La formen vins blancs, rosats i negres, i licors. Ven 60 milions d’ampolles a l’any i entre els seus principals mercats hi ha els països que formen la Unió Europea, sobretot el Regne Unit, Alemanya i els Països Baixos. Fora del Vell Continent els seus mercats són els EUA, el Japó, el Canadà i Mèxic.
LES CLAUS
1. Quines conseqüències tindria la creació de la categoria de vi escumós a la DO Catalunya?
Tot i que el president d’aquesta DO assegura que, si finalment tirés endavant, la categoria seria un complement del cava, la veritat és que la seva creació podria comportar un nou terratrèmol a la DO Cava, que els últims temps ja ha patit tres escissions: la de Raventós i Blanc, la de Clàssic Penedès i la de Corpinnat.
2. Quant trigaria a crear-se aquesta nova categoria?
El procés és llarg. De fet, la DO Catalunya no s’ha fixat terminis. El primer pas clau és que l’informe tècnic, que ja s’està elaborant, avali la creació d’aquesta categoria. Aquest estudi ha de determinar els requisits que haurien de complir els vins escumosos que entrin a la DO, com el temps de criança i les varietats de raïm que es podrien utilitzar. Després l’hauria d’aprovar el consell regulador -que encara no s’ha convocat per parlar del tema- i també la Generalitat, el govern espanyol i la UE.
3. Quins productes té Gleva Cellars i per què la va comprar Codorníu?
Gleva Cellars era propietat de l’actual director general de Codorníu, Ramón Raventós Basagoiti. A banda de Parxet, té altres productes enfocats a un segment prèmium del mercat, com Mont-Ferrant, Titiana, Tionio, Basagoiti, Portal del Montsant i Raventós d’Alella. Quan Carlyle, actual propietari de Codorníu, va fusionar la cavista amb Gleva Cellars, també va situar Raventós Basagoiti com a director general de tot el grup.