Economia 19/09/2024

Comença a funcionar la planta d'hidrogen verd de Lloseta, dos anys i mig després de la inauguració

La posada en marxa d'aquest complex, en l'antiga fàbrica de Cemex a Lloseta, va suposar una inversió de 50 milions d'euros

2 min
Inauguració de la planta d'hidrogen de Lloseta.

PalmaLa planta d'hidrogen verd de Lloseta ha començat a funcionar aquest dijous, dos anys i mig després de la inauguració. La posada en marxa d'aquest complex, en l'antiga fàbrica de Cemex a Lloseta, va suposar una inversió de 50 milions d'euros, 10 dels quals procedeixen de finançament europeu, gairebé quatre de l'Executiu balear, i també va tenir el suport del govern espanyol a través de l'IDAE. Ara ja ha començat la producció a escala industrial.

La presidenta del Govern, Marga Prohens, ha celebrat aquest dijous l'inici de la producció, després de la solució de les diverses incidències, fet que situa les Balears, segons ha dit, "a l'avantguarda" de la transició energètica i de la descarbonització. "És una notícia importantíssima per a les Balears, perquè aquesta planta representa un símbol de l'aposta de l'hidrogen verd com una energia neta fonamental per contribuir a la transició energètica, a la descarbonització de les Illes i a la lluita contra el canvi climàtic", ha afirmat en declaracions als mitjans després de visitar les instal·lacions amb el conseller d'Empresa, Ocupació i Energia, Alejandro Sáenz de San Pedro. A la visita hi han participat també el vicesecretari d'Estat per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Miguel González, i la batlessa de Lloseta, Angelina Pérez.

Segons ha explicat, en els darrers mesos s'ha estat treballant a la planta per solucionar les darreres incidències que n'estaven impedint el funcionament. Recentment, l'empresa va informar que després de diverses proves aquestes s'havien pogut resoldre, possibilitant així començar a produir hidrogen verd a escala industrial.

A més, ha recordat que en arribar el Govern, se'ls va informar que la planta encara no estava en funcionament perquè feia mesos que el fabricant de l'electrolitzador, la peça fonamental de tot l'engranatge de producció d'hidrogen, havia demanat aturar la producció per un problema tècnic.

300 tones d'hidrogen verd a l'any

Per la líder de l'Executiu, la producció d'hidrogen verd situa les Illes a l'avantguarda de la innovació i la transició energètica gràcies a la possibilitat de produir fins a 300 tones d'hidrogen verd a l'any, amb una reducció d'emissions de diòxid de carboni de més de 21.000 tones a l'any. "En un context en què ens enfrontam a la necessitat de transformar el nostre model econòmic i on la principal necessitat de transformació i la clau és i ha de ser la sostenibilitat, l'hidrogen verd ens dona l'oportunitat de fer un salt en la transició energètica, impulsant un model econòmic energèticament sostenible i que funcioni amb energies netes", ha recalcat.

Errors a tota la sèrie

La planta de Lloseta fou inaugurada el mes de març de 2022 i no va passar el període de prova. Es va aturar perquè s'hi varen detectar errades, després que el fabricant detectàs un problema de disseny de l'electrolitzador no només a Lloseta, sinó a tots els de la mateixa sèrie, i en recomanàs la paralització del funcionament.

stats