Energia

Comença l''era de l'electricitat': els preus energètics s'abaratiran

L'Agència de l'Energia augura una abundància de combustibles, tant nets com fòssils

Una turbina eòlica al campus de la universitat de Keele
3 min

BarcelonaEl món entrarà aviat en un nou mercat energètic. Així ho vaticina l'Agència Internacional de l'Energia (AIE) en el seu últim informe, que denomina els pròxims anys com l'era de l'electricitat i que portarà a un abaratiment dels preus de l'energia per l'abundància de diferents combustibles i tecnologies, tant de renovables, com de combustibles fòssils.

En el seu informe anual Perspectiva Energética Mundial 2024, l'agència adscrita a l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) creu que amb les polítiques actuals, les fonts de baixes emissions generaran més de la meitat de l'electricitat mundial abans del 2030. Per la seva banda, la demanda de combustibles fòssils –carbó, petroli i gas– assolirà el seu punt màxim a finals de la dècada.

Fatih Birol

L'AIE destaca que l'energia neta entra "a un ritme sense precedents" en el mercat, tot i que reconeix que la seva implementació no és uniforme en totes les tecnologies i mercats. L'Agència destaca que el consum d'electricitat ha crescut al doble del ritme de la demanda energètica total durant l'última dècada. A més, pronostica que el creixement de la demanda mundial d'electricitat s'accelerarà encara més els anys vinents.

"El futur del sistema energètic mundial és elèctric, i ara ho veu tothom", ha assegurat Fatih Birol, director de l'AIE, a la presentació de l'informe, afegint que, "en la segona meitat d'aquesta dècada", la perspectiva de subministraments més abundants, o fins i tot excedents, de petroli i gas natural, depenent de com evolucionin les tensions geopolítiques, desembocaran en un món energètic molt diferent del de la crisi energètica mundial els darrers anys.

Abaratiment i impuls xinès

Aquest nou context energètic suposarà "una pressió a la baixa sobre els preus", cosa que beneficiarà els consumidors. A més, pot ajudar a augmentar les inversions per a la transició neta i eliminar subsidis ineficients als combustibles fòssils. "En la història de l'energia, hem estat testimonis de l'Era del Carbó i l'Era del Petroli, i ara estem avançant a gran velocitat cap a l'Era de l'Electricitat, que definirà el sistema energètic mundial del futur i es basarà cada cop més en fonts d'electricitat netes", ha sentenciat Birol.

El director de l'AIE ha assenyalat la Xina com "una part important del que està passant", ja que gairebé tots els temes energètics "són essencialment" afers del gegant asiàtic, "ja sigui inversió, demanda de combustibles fòssils, consum d'electricitat, implementació d'energies renovables, el mercat de vehicles elèctrics o fabricació de tecnologia neta". En aquest sentit, ha advertit que l'expansió en energia solar de la Xina avança a tal ritme que, a principis de la dècada del 2030, la generació d'energia solar del gegant asiàtic per si sola podria superar la demanda total d'electricitat dels Estats Units en l'actualitat.

Inversions

L'informe de l'AIE sosté que perquè l'energia neta continuï creixent al mateix ritme, "cal invertir molt més en nous sistemes energètics", especialment en xarxes elèctriques i emmagatzematge d'energia. "La descarbonització segura del sector elèctric requereix que la inversió en xarxes i emmagatzematge augmenti fins i tot més ràpidament que la generació neta", recomana l'informe de l'AIE.

L'estudi alerta que molts sistemes elèctrics són actualment vulnerables a un augment dels fenòmens meteorològics extrems, cosa que fa que sigui més important reforçar-ne la resiliència i la seguretat digital.

Tot i l'impuls a la transició cap a l'energia neta, l'AIE apunta que el món encara és molt lluny d'una trajectòria alineada amb els objectius de zero emissions netes. En aquest sentit, estima que, sobre la base de les polítiques actuals, les emissions globals de CO₂ assoliran el seu màxim de manera imminent, però l'absència d'una disminució pronunciada després significa que el món es troba camí d'un augment mitjà de 2,4°C a la temperatura global per a finals de segle, molt per sobre de l'objectiu de l'Acord de París de limitar l'escalfament global a 1,5 °C.

Tot i els bons auguris sobre el futur energètic, l'AIE també dispara algunes alertes. El risc de disrupció en el subministrament mundial d'energia a curt termini continua sent "molt alt" malgrat la calma dels mercats de les darreres setmanes. L'AIE recorda que la lliçó de l'actual dependència d'alguns combustibles fòssils "es pot aplicar" també a les cadenes de subministrament d'energies netes, que tenen "alts nivells de concentració" en alguns països.

El document recorda que el 20% del cru i del gas de tot el món passa per l'estret d'Ormuz. "L'escalada del conflicte al Pròxim Orient i l'actual guerra de Rússia contra Ucraïna subratllen els riscos continus per a la seguretat energètica", insisteix l'AIE, que recalca que l'alta dependència energètica de l'exterior pot tornar a ser una “vulnerabilitat” per a molts països.

stats