Banca
Economia27/03/2023

Compra, dimissió i remuntada: l'últim capítol del sisme bancari

Deutsche Bank rebota després de l'ensurt de divendres i el conjunt de les borses es refan de l'impacte

BarcelonaEmpreses i inversors han començat aquest dilluns amb l'ai al cor i amb la mirada posada en les borses europees i, especialment, en el sector bancari. Al tancament de la sessió d'aquest dilluns, les notícies són bones: el Deutsche Bank ha rebotat un 6,15%, després de la dura caiguda de divendres, quan tancava amb un 8% de descens després d'haver assolit un enfonsament de fins al 14%. En conseqüència, el conjunt de la banca europea també se'n surt prou bé: BNP, l'entitat francesa que més ha patit en els últims dies, també ha tancat en verd, amb una pujada del 2,62%. L'Íbex-35 espanyol, el CAC-40 francès i el DAX-30 alemany comencen la setmana amb pujades, com també ho ha fet el mercat britànic.

Si posem la lupa en l'índex bancari Stoxx, aquest dilluns ha tancat amb una millora de l'1,53%, i els bancs espanyols s'ha mogut a l'alça, amb dos bancs, Santander i BBVA, amb pujades del 2,17% i el 2,07%, respectivament; i tres més, Sabadell, CaixaBank, Bankinter i Unicaja, amb lleus baixades a l'inici de la sessió, tot i repuntar després fins a l'1,53%, 0,86%, 0,59% i 1,15%, respectivament .

Cargando
No hay anuncios

El sisme bancari originat fa 20 dies a Califòrnia amb la caiguda del Silicon Valley Bank ha tingut avui noves conseqüències. First-Citizens Bank & Trust Company ha anunciat aquest dilluns la compra de tots els dipòsits i préstecs del Silicon Valley Bank. La Corporació Federal de Garantia de Dipòsits (FDIC), l'organisme públic que s'havia fet responsable del banc després del col·lapse, ha informat que el comprador es queda uns 66.000 milions en actius amb un descompte d'uns 15.000 milions; mentre que uns 83.000 milions del SVB en accions i altres actius continuaran sent de la FDIC.

18.582 milions d'euros de cost

Aquest organisme nord-americà també ha fet pública la dada de quin ha estat el cost de la fallida, que ha xifrat en uns 18.500 milions d'euros a l'espera que finalitzi l'administració judicial. Aquests diners corresponen a la cobertura que va fer l'administració nord-americana de tots els dipòsits dels clients, encara que superessin el límit legal (als Estats Units el llindar és de 250.000 dòlars), en una mesura que es va aplicar per evitar un pànic bancari.

Cargando
No hay anuncios

Així, aquest dilluns les 17 oficines del Silicon Valley Bank obriran ja sota la marca del First-Citizens Bank & Trust Company. 

Cargando
No hay anuncios

També aquest dilluns s'ha conegut la dimissió d'un dels grans culpables del sisme financer dels últims dies. El president del Banc Nacional Saudita, Ammar al Khudairy, entitat que era la principal accionista de Credit Suisse, ha dimitit per "motius personals". El directiu ha estat reemplaçat per Saeed Mohamed al Ghamdi, en el que sembla una destitució fulminant després de les paraules pronunciades per Al Khudairy el passat dia 16 de març, quan va assegurar que l'entitat saudita no aportaria més capital al banc suís. Els mercats van llegir aquelles paraules, pronunciades en plena tempesta bancària als Estats Units, com un mal auguri i fins i tot van entendre que Credit Suisse es podia veure afectat pels problemes de Silicon Valley Bank. En pocs dies, Credit Suisse es va ensorrar en borsa (aquell dia va caure un 24%) i Suïssa va empènyer l'UBS, el gran competidor de Credit Suisse, a quedar-se'l per uns 3.000 milions d'euros.