Conpymes es presenta en societat a les Illes Balears
Després de quatre anys des del seu naixement, aglutinarà les patronals de petita i mitjana empresa de tot l'estat espanyol
PalmaConpymes s'ha presentat a les Illes Balears de la mà de PIMEM. Després de quatre anys des del seu naixement com a agrupació, fa uns mesos va decidir fer la passa per formalitzar la seva constitució com a patronal. El motiu, segons ha explicat la vicepresidenta, María José Landaburu, és clar: "Per cobrir una absència històrica de representació". La patronal de les Illes, PIMEB, s'ha mostrat molt satisfeta amb la notícia, ja que, segons ha dit el president, Jordi Mora, les patronals de petita i mitjana empresa tant d'Eivissa i Formentera com de Menorca i Mallorca estaran dins la junta directiva de Conpymes. A més, Mora serà el vicepresident quart de la nova patronal.
A les Illes, el 90% de les empreses tenen menys de 10 treballadors i el 80% no passa dels 5. A sobre, el 60% són unipersonals o només tenen un treballador. Landaburu ha apuntat que a les Illes tenen l'ocasió d'estar emparades gràcies a la funció de PIMEB, però és una realitat que a altres comunitats autònomes no existeix. "Creiem que hi ha un dèficit representatiu", deia la vicepresidenta de Conpymes, fent referència que els que tenen la sort de ser presents als diàlegs socials o de presa de decisions col·lectives veuen que els petits no existeixen. "No anam contra ningú, tothom ha d'estar representat."
La constitució d'una necessitat estatal
El secretari de Conpymes, Juan José Gil, ha fet un recorregut de la constitució de la patronal i els motius que han duit a crear-la. Com a representació d'empreses estatal, només existia la CEOE, que havia estat reconeguda com a heretera de l'antic sindicat vertical de representació d'empreses. A diferència dels sindicats, ha assenyalat Gil, no ha sofert mai cap tipus de procés de validació ni acreditació constant. "És una total anomalia, a Europa això no passa", deia el secretari de Conpymes. Aquesta patronal representarà més de 30 agrupacions empresarials de tot l'Estat amb el lema del 'Capitalisme inclusiu', perquè a cap mercat es puguin vetar autònoms i pime, cosa que continua passant. Finalment, ha volgut destacar que Conpymes demanarà de manera oficial que pugui participar en el diàleg social a escala estatal, ja que creuen que aquesta funció és totalment necessària.
Les primeres reivindicacions
Després de la primera presentació, Jordi Mora ha volgut fer evident la intenció de fer feina i funcionar eficientment d'aquesta nova patronal. La primera esmena s'ha fet amb relació a la llei dels 60 dies de termini de pagament, que actualment està en 153, i això fa que les grans empreses es demorin a pagar les subcontractacions, és a dir, pime i autònoms. Per això, es vol proposar un règim sancionador i que totes aquestes empreses, si volen rebre fons europeus, primer paguin els seus treballadors dins els terminis establerts. També ha tocat temes com el del percentatge d'impost social que paguen les grans empreses en comparació al 25% que paguen les pime, referint-s'hi com un afer amb una necessitat de canvi molt rellevant.