El Consell investiga més de 300 irregularitats en l'oferta de lloguer turístic durant el 2022
El director insular de Transició i Ordenació Turística, Joan Gaspar, ha assegurat que hi ha hagut un increment de les incidències respecte de l'any passat
PalmaEl Consell de Mallorca ha tramitat 361 actes i informes d'irregularitats a anuncis de lloguer vacacional d'ençà que va començar el 2022, segons ha pogut saber l'ARA Balears. Es tracta d'una xifra superior a la de l'any 2021, d'acord amb el director insular de Transició i Ordenació Turística, Joan Gaspar, qui també adverteix que la majoria d'aquests casos d'oferta irregular es concentren a Palma.
En aquest sentit, el director insular diu que l'increment es deu al fet que els "últims dos anys no hi ha hagut una activitat turística" tan elevada com la que s'espera aquest any, i ara "la gent ha tornat a oferir habitatges". Les irregularitats, segons ha explicat Gaspar, s'han detectat mitjançant denúncies que arriben al Consell i també per les investigacions que es fan "a les plataformes de comercialització".
Habtur també ha detectat casos
Per la seva banda, el president de l'Associació d'Habitatges del Lloguer Turístic de les Balears (Habtur), Toni Barceló, reconeix que han fet "alguna denúncia". Així i tot, amb relació als 361 actes aixecats pel Consell, Barceló ha afirmat que la majoria d'aquestes denúncies són a cases amb llicència –és a dir, legals– que tenen "petites anomalies".
Així, Barceló defensa que la patronal del lloguer turístic considera que "el que realment s'hauria d'inspeccionar són els il·legals i no els que tenen llicència". De fet, això és el que es va reclamar la setmana passada quan es va fer una reunió amb el Departament de Turisme del Consell de Mallorca, destaca el president l'Habtur. Segons sembla, "es va dir que s'aniria en aquesta línia", afegeix.
En qualsevol cas, Barceló assegura que "s'ha notat un increment de l'oferta il·legal, s'està reactivant". El president de la patronal del lloguer turístic detalla que el motiu d'aquesta pujada d'oferta fraudulenta és "en part per la moratòria turística, però també perquè hi ha una demanda molt grossa d'apartaments vacacionals".
Moratòria de les places turístiques
Cal recordar que l'11 de febrer d'aquest 2022 va entrar en vigor el decret llei turístic que inclou una moratòria de les places turístiques. Amb l'entrada en vigor d'aquest decret ja no es poden comprar més places i tampoc es poden intercanviar, un punt amb el qual Habtur ha estat molt crític.
Ara bé, també s'ha de recordar que Palma va intentar delimitar amb una zonificació del lloguer turístic, que volia prohibir la comercialització d'estades turístiques a habitatges plurifamiliars. Així i tot, el Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears va estimar un recurs d'Habtur per tombar la prohibició el setembre passat.