El Consell de Mallorca aprova una aportació de 16,8 milions per nodrir el Pla de reactivació econòmica

Aquesta partida servirà per estimular els sectors productius i els ajuntaments i millorar l'atenció social per minvar la crisi del covid-19

La seu del Consell de Mallorca, en una imatge d'arxiu
Kike Oñate
21/05/2020
3 min

PalmaEl ple del Consell de Mallorca ha aprovat aquest dijous una modificació de crèdit de 16,8 milions d'euros del pressupost de la institució d'enguany per nodrir el Pla de reactivació econòmica social, dotat amb un pressupost de 89 milions d'euros. A mesura que es vagi reajustant el pressupost anual, s'aniran destinant partides per completar els recursos totals del pla, que serviran per estimular els sectors productius i els ajuntaments i millorar l'atenció social amb l'objectiu de minvar la crisi del covid-19. La modificació, però, s'ha fet amb les crítiques del PP, El Pi, Ciutadans i Vox, perquè, segons han lamentat, no han pogut estudiar amb temps suficient la modificació presentada.

L'oposició ha demanat posposar la modificació i aprovar-la en un ple extraordinari, però l'equip de govern no ho ha acceptat i, finalment, s'ha aprovat amb 17 vots a favor, 12 abstencions i 3 vots en contra de Ciutadans. "No podem donar suport a uns canvis que no coneixem amb mínim detall", com ha explicat la consellera de la formació taronja, Beatriz Camiña, qui ha afegit que sense tenir temps per estudiar la modificació no es permet que l'oposició faci la seva feina. Per això, han demanat 24 hores per poder mirar la documentació, malgrat que no s'ha acceptat la proposta.

El conseller d'Hisenda, Josep Lluís Colom, ha admès que la mesura s'ha hagut de fer amb rapidesa perquè la situació actual obliga a reactivar l'economia. El conseller ha dit que no té inconvenient per explicar els canvis més endavant i ha reiterat tirar endavant la iniciativa per poder actuar.

D'altra banda, el portaveu del PP, Llorenç Galmés, ha afirmat que el canvi no es pot justificar, tot i la necessitat de destinar els doblers, i ha comentat la "falta de transparència" per part de l'equip de govern. La portaveu d'El Pi, Xisca Mora, ha proposat llevar el punt de l'ordre del dia i esperar tres dies per poder estudiar els canvis i aprovar-los en un ple extraordinari.

La partida aprovada aquest dijous servirà per posar en marxa la iniciativa 'Gaudeix Mallorca', dirigida a gent gran amb dependència, en risc d'exclusió social, menors i discapacitats. També dotarà de recursos el programa 'Gaudeix l'Estiu' per fer activitats per als joves i mesures de finançament per a invertir en infraestructures municipals.

Els programes marca 'Producte de Mallorca', 'Consum Producte de Mallorca' i 'Producte Artesà' i la plataforma digital de venda d'artesania també es posaran en marxa arran dels 16,8 milions. La modificació també servirà per a l'impuls del comerç, autònoms i la petita i mitjana empresa amb ajudes.

El programa 'Mallorca Activa' per reforçar els plans d'ocupació i reconstrucció municipal i altres mesures de suport als consistoris per a la millora de les eines de gestió i assessorament en matèria jurídica, econòmica i tecnològica també es veurà beneficiat per la modificació del pressupost.

Mesures del Pla de reactivació econòmica social

Una de les línies principals del projecte és el producte local, el qual volen potenciar amb una campanya de fidelització per als consumidors de quilòmetre zero. La vicepresidenta primera del Consell, Bel Busquets, va explicar que els clients veuran recompensada una part de la seva compra. Per tal de dur a terme la iniciativa, la institució crearà l'etiqueta "Producte de Mallorca", com a símbol de garantia.

El pla es divideix en quatre àmbits: ciutadania, economia, municipis i Consell, en els quals s'invertiran 25, 20, 40 i 2 milions d'euros, respectivament. Dins les mesures plantejades per a les persones, la presidenta de la institució, Catalina Cladera, hi va destacar l'atenció a la gent gran. El Consell duplicarà el servei d'atenció integral a domicili a les persones dependents, que ja s'ofereix a 16 municipis i que serà compatible amb les residències.

En relació amb el segon eix, l'economia, Cladera va deixar molt clar que "la temporada turística no està perduda", però que cal "fer el possible per activar els sectors". A banda de potenciar el producte local, va afirmar que es dotaran d'ajudes les petites i mitjanes empreses –en mans de les quals hi ha el 85% de l'economia balear– "per aportar liquiditat". També crearan línies de finançament de microcrèdits destinats a l'emprenedoria i ajudes per als comerços i la restauració, tot amb l'objectiu de convertir Mallorca en "una destinació líder i segura".

stats