El Consell segueix les passes del Govern i presenta uns pressupostos enfocats en les polítiques socials
La quantitat per al 2022 ascendeix a 519,6 milions d'euros, 25,5 milions més que l'any vigent
PalmaLa presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, ha presentat els pressupostos de l'òrgan que presideix per a l'any que ve i els ha catalogat d'"expansius", "inclusius" i "forts en competències de servei a la ciutadania". 25 milions i mig més que els pressupostos d'aquest 2021, un increment d'un 5,3%, que, segons la presidenta, també tenen una "vocació municipalista."
Així i tot, la xifra consolidada que ha donat el Consell segurament no serà definitiva. Cladera ha constatat que es poden rebre recursos derivats dels fons Next Generation, però que no s'han pressupostat perquè encara no s'han resolt els projectes. Així mateix, ha recordat que es podrà disposar d'un romanent d'"entre 40 i 50 milions d'euros", com aquest any. També s'ha posat en valor que per primera vegada l'òrgan disposarà dels recursos del factor d'insularitat –el REB– i la borsa de places d'allotjament turístic, després que es fes oficial el traspàs de competències per part del Govern cap al Consell.
Pel que fa als sectors, el que més rebrà és el de polítiques socials, amb 304 milions d'euros. De fet, 6 de cada 10 euros d'aquests pressupostos estaran destinats a l'afer social, un menys que els generals del Govern de les Illes. El segueix el sector de polítiques econòmiques, amb 122 milions d'euros, per acabar amb les polítiques mediambientals, amb 46 milions.
L'IMAS rebrà el 67,16% del pressupost dedicat a les polítiques socials
Pel que fa a les polítiques socials, l'Institut Mallorquí d'Afers Socials (IMAS) es quedarà 240,1 milions dels 303,9 destinats a aquestes polítiques. És a dir, un 67,16% del pressupost. Dins l'IMAS, considerat el motor d'acció social de Mallorca pel Consell, es preveuen accions com l'increment del Servei d'Atenció Integral a Domicili (SAID) a 50 municipis, que arriben a 500 usuaris. També es preveu l'obertura de dues residències noves, la Miquel Mir d'Inca i la de Pòrtol; un nou centre d'inclusió social a Palma, dotat amb dos milions i mig d'euros, i 15,6 milions d'euros dirigits als serveis socials comunitaris municipals.
Pel que fa a cultura, tindrà un milió d'euros més, fins a 26,7. Les fundacions adherides apugen els pressupostos, en què destaquen els 6,4 milions d'euros que tindrà el teatre Principal de Palma. També destaca l'increment d'un 36% per a la gestió de biblioteques, arxius i museus. I pel que fa a les polítiques mediambientals, amb 46,4 milions d'euros, es preveuen accions com duplicar la inversió dels Plans d'Acció per l'Energia Sostenible i el Clima (PAESC), fins a tres milions i mig d'euros. També es preveu la gestió directa dels refugis de Can Boi i del Pont Romà, a més de fer nous trams de ruta de pedra en sec.
Les polítiques econòmiques assoliran un pressupost de 122,2 milions d'euros. Destaquen 26,8 milions d'euros dirigits a la conservació i al manteniment de carreteres, 11,4 a la gestió de l'ITV, amb un plus d'un milió i 100.000 euros per a la construcció d'una nova estació a Calvià. També s'han pressupostat 17,7 milions d'euros per a inversió en obres a ajuntaments. Destaca l'augment de retribució de la Fundació Mallorca Turisme, amb 1,2 milions d'euros més, fins als 8,4 milions. El paquet de turisme, a causa de l'adopció de les competències d'ordenació turística, tindrà un augment considerable, de 4,7 milions, fins als 12.
Despeses per departaments
Dividit en els diferents departaments, a part dels ja esmentats 240 milions de l'IMAS, Mobilitat i Infraestructures rebrà 95,1 milions; Hisenda i Funció Pública, 51,3; Promoció Econòmica i Desenvolupament Local, 31,8; Cultura, Patrimoni i Política Lingüística, 26,7; Turisme i Esports, 26,6; Presidència, 25,4; Sostenibilitat i Medi Ambient, 12,1, i Territori, 10,3.