Els constructors anuncien pèrdues de 6,1 milions i en culpen l'Administració per no revisar els preus
Denuncien que els Ajuntaments no han respost el 89% de les peticions per recalcular els costos en l'obra pública
PalmaL'Associació de Constructors de les Balears ha anunciat pèrdues de 6,1 milions d'euros arran de la pujada dels preus del material, la mà d'obra i l'energia. El sector en culpa l'Administració i denuncia que el 84% de les sol·licituds presentades per revisar els costos en l'obra pública han estat rebutjades o ignorades. "Que les constructores hagin de posar els doblers derivats de l'augment dels preus en posa en risc la viabiliat", han lamentat en un comunicat.
El sector destaca especialment el cas dels ajuntaments i el titllen "d'indignant", ja que el 89% de les peticions registrades a les administracions municipals per la revisió de preus no s'han contestat, segons un estudi fet pels constructors. A més, també critiquen que les peticions restants (11%) hagin estat rebutjades. "Els equips de govern dels ajuntaments mostren un comportament indigne amb els sobrecostos assumits injustament per les empreses per un augment del preu dels materials no reflectit en els contractes", han explicat.
L'Ibavi, l'excecpció
L'Associació ha valorat positivament la gestió de l'Institut Balear de l'Habitatge (Ibavi), ja que de 18 sol·licituds presentades a aquest organisme, 16 s'han resolt favorablement i tan sols dues estan sense resposta. "És un clar exemple per als altres organismes de contractació que les coses es poden fer correctament si hi ha voluntat".
L'augment de preus
El Govern balear aprovà el març de 2022 el Decret llei de mesures extraordinàries i urgents per pal·liar la crisi econòmica i social produïda per la guerra a Ucraïna en què es recollia la revisió dels contractes públics per compensar l'augment dels preus a les empreses contractades. El text habilitava les administracions públiques a revisar els contractes públics en aquells casos en què "s'hagi produït una alteració extraordinària i imprevisible, superior al 6%, dels preus dels materials.
No obstant això, l'Estat va avisar el Govern que considera que aquesta mesura pot ser inconstitucional, per la qual cosa que ha quedat paralitzada. En aquest sentit, l'Associació de Constructors de les Balears s'ha sumat a la petició de la Confederació Nacional de la Construcció perquè l'Estat prorrogui el Reial Decret Llei 3/2022 i el millori. En concret, demanen que s'inclogui la mà d'obra, l'energia i els contractes de conservació i manteniment, serveis i de concessions.
Així mateix, s'han adherit a la petició d'eliminar el llindar d'accés a la revisió del 5% i el límit del 20% en el càlcul de la revisió, i han sol·licitat que la mesura per recalcular els preus s'inclogui com un sistema estable dins de la Llei de contractes del sector públic. "Si no es prorroga la revisió excepcional de preus, el sector preveu continuar acumulant licitacions desertes", han finalitzat.