Finances

Oxigen per als hipotecats: així et pot ajudar la caiguda del Silicon Valley Bank

La por del contagi bancari esquitxa les borses asiàtiques i ja no es nota a l'Íbex-35

Clients de l'SVB fan cua per recollir els seus estalvis en una oficina de l'entitat a Wellesley, als afores de la ciutat de Boston.

BarcelonaAquest dilluns, la banca espanyola era una de les més colpejades del món pel sotrac financer viscut als Estats Units amb la intervenció del californià Silicon Valley Bank (SVB). El Sabadell encapçalava les pèrdues de l'Íbex-35 amb una davallada de l'11,8%, el BBVA es deixava un 8,2%, el Santander perdia un 7,3% i CaixaBank veia caure el seu valor en un 6,2%. Per comparar-ho, el Commerzbank, la segona entitat d'Alemanya, queia un 12,7%, el Deutsche Bank –el primer banc germànic–, un 4,8%; a França, Societé Générale perdia un 6,2%, i al Regne Unit, HSBC queia un 4%.

Per què els bancs espanyols van ser els que més van caure a la borsa dilluns? Contràriament al que es pot pensar, el daltabaix és una bona notícia per als clients i especialment per a un dels col·lectius més colpejats en els darrers mesos: el dels hipotecats a tipus variable. Segons fonts financeres consultades per l'ARA, els bancs que més han caigut a la borsa són els que tenen una cartera de crèdits amb més hipoteques a particulars. Per què cauen més? Perquè l'ensorrament de l'SVB pot portar els bancs centrals a replantejar-se l'abrupta pujada de tipus que han portat a terme en els darrers 12 mesos. I els bancs espanyols són més sensibles a això perquè a Espanya hi ha una tendència a comprar pis, i no a llogar-lo, molt superior a la d'altres països de l'entorn.

El cert és que el BCE i la Fed (la Reserva Federal, el banc central dels Estats Units) han insistit durant la setmana passada en el fet que encara apujaran més els tipus perquè veuen la inflació descontrolada, però els esdeveniments d'aquesta setmana poden mitigar la tendència. En l'origen del problema hi ha l'alteració de les rendibilitats dels bons que havien comprat els bancs. Tots els bancs han vist caure el valor dels seus bons en l'últim any amb la pujada dels tipus, i això els ha provocat problemes: els seus actius han passat a valer menys i els clients que hi tenien dipositats els diners se'ls han endut a la recerca de millors rendibilitats.

Com que tots els bancs compraven bons a llarg termini, el problema de l'SVB és prou transversal per propiciar que els bancs centrals es replantegin la seva virulenta política d'augments del preu del diner i això pot suposar un alleugeriment per a les famílies que veuen com la hipoteca se'ls encareix mes a mes.

Hi ha un segon factor que pot beneficiar els particulars. La banca ha estat molt prudent a l'hora de millorar la retribució dels dipòsits dels clients i això ha fet que alguns busquin altres formes per obtenir rendibilitats més altes. Els analistes creuen que aquesta política també pot canviar ara i que la banca haurà de millorar els tipus que ofereix als dipositants a canvi dels seus estalvis per evitar que marxin i puguin tenir els temuts problemes de liquiditat. De fet, aquesta predicció també explica les davallades dels bancs als parquets els últims dies: Els inversors aposten que els bancs incrementaran el que ofereixen als clients pels seus dipòsits i, per tant, hauran de retallar els marges de beneficis.

Àsia també pateix el cop

Les borses asiàtiques i del Pacífic han tornat a tancar aquest dimarts amb pèrdues pels temors de contagi al sector bancari arran de la fallida del banc nord-americà Silicon Valley Bank (SVB). L'índex Nikkei, el més important de la borsa de Tòquio, ha caigut un 2%, tot i els esforços del govern dels Estats Units per evitar que els problemes de l'entitat s'escampin a altres empreses del sector financer.

A Hong Kong, el Hang Seng –l'índex de referència local– ha caigut un 2,3%, mentre que el subíndex dedicat a empreses financeres ho ha fet en un 3%. Pel que fa a les empreses, dos gegants xinesos del comerç electrònic, Alibaba i Meitua, han perdut un 3,9% i un 2,8%, respectivament. A Xangai, el principal parquet de la Xina continental, el Shanghai Composite Index, ha vist caigudes d'un 0,7%.

Malgrat l'anunci del govern xinès que reobriria les fronteres per tornar a permetre l'entrada de turistes internacionals, ni tan sols les empreses cotitzades del sector turístic es van escapar de les caigudes.

La sortida dels inversors de les borses es va notar als mercats de deute públic, on els interessos dels bons sobirans japonesos van davallar mig punt percentual, una tendència similar a la dels títols coreans i australians. La incertesa provocada per la fallida de l'SVB va mantenir també a ratlla el preu del petroli, que en el cas del barril de Brent –referència a Europa– es va mantenir a un preu inferior als 80 dòlars per barril als mercats de futurs asiàtics.

L'Íbex supera l'ensurt

Els bancs espanyols, molt impactats dilluns per la por a un contagi d’aquesta crisi originada a l’SVB, han iniciat la jornada de dimarts amb tranquil·litat i l'han tancat en positiu. El Banc Sabadell va ser el que més va créixer, amb un 4,5%; seguit de CaixaBank, amb un 4,1%, i el BBVA, amb un 3,4%, mentre que el Banco Santander i Bankinter, ho feien un 3% i un 2,8%, respectivament. El conjunt de l’índex ha registrat durant la jornada d'avui un increment del 2,2%.

stats