ECONOMIA
Economia04/10/2019

Les cooperatives d’habitatge comencen a caminar a Mallorca

Llucmajor i Santa Maria són les dues primeres poblacions que gaudiran de promocions col·laboratives de pisos

Carles Tudurí Borràs
i Carles Tudurí Borràs

PalmaEl cooperativisme en l’habitatge comença a caminar a Mallorca gràcies a dos projectes presentats per construir promocions col·laboratives, un a Llucmajor i l’altre a Santa Maria, les quals, a falta de l’adjudicació definitiva, seran les primeres experiències impulsades per l’Institut de l’Habitatge de les Illes (Ibavi) dins el programa Cohabita. De les cinc promocions d’habitatge públic gestionades a través d’aquesta fórmula col·laborativa previstes pel Govern, només dues tenen interessats, ja que els concursos per adjudicar les promocions de Son Servera, Vilafranca i Manacor han quedat deserts.

Aquesta fórmula és possible gràcies a la cessió per part de l’Ibavi dels solars a les cooperatives, que han de tenir tants de socis com habitatges estableix el projecte. També han d’aportar el 20% del finançament inicial, uns 15.000 euros en quatre quotes en el cas d’aquesta cooperativa, mentre que la resta serà aportada per les entitats bancàries. El capital inicial es retorna quan el cooperativista deixa el projecte. Un pic construïts, els socis tenen dret d’ús de l’habitatge per un període de 75 anys, ampliable fins a 99 si es cedeix als fills. Les quotes mensuals es mantenen tots aquests anys entre 400 i 600 euros. Els cooperativistes no poden tenir cap altre habitatge en propietat.

Cargando
No hay anuncios

“Amb aquesta nova manera d’entendre l’habitatge, aquest passa de bé individual o propietat privada a propietat comunitària”, explica Patricia Sainz, una de les cooperativistes de Juntos, que gestionarà el projecte de Llucmajor. Els avantatges per a Sainz, que ja tenia experiència en el sector amb la posada en marxa d’una cooperativa d’un supermercat ecològic, són clars: un preu més assequible i no subjecte a especulació, una major implicació dels veïns en el seu entorn i una major eficiència ecològica de l’habitatge.

Dificultats

Cargando
No hay anuncios

El desavantatge són les dificultats que s’han trobat els cooperativistes per poder complir els requisits dels projectes i trobar el nombre de socis requerits per tirar endavant la promoció. Eloísa Sparano, presidenta de Juntos, destaca que ha estat un procés molt laboriós, sobretot per arribar a aconseguir els 23 socis requerits. “Hem hagut de revisar i aprovar els estatuts, cercar aliats externs, assessorant-nos a través de gestors, advocats, bancs i altres cooperatives. El grup va anar variant considerablement, ja que hi havia molts dubtes sobre aquest tema i hi havia gent que tan aviat com entenia el concepte de cessió d’ús abandonava el camí”, explica. A més, han rebut ajuts externs, com el de l’Associació de Cooperatives de Treball i del mateix Ibavi, que té un petit equip per gestionar Cohabita.

L’Ibavi aporta el solar i el projecte, però la cooperativa s’encarrega de tota la resta: decideix el programa social, les sales comunes, cercar el finançament, crear els estatuts, etc. “Aquest projecte ha trencat els esquemes que tenia sobre com aconseguir una casa. El tema de la cessió d’ús molta gent no l’entén, són molts el que volen continuar traient benefici econòmic d’una cosa que consideram un bé d’ús, tot i que es pot passar als fills”, destaca Sparano.

Cargando
No hay anuncios

En la cooperativa de Llucmajor s’han realitzat activitats per fomentar la cooperació grupal, com excursions i menjars compartits. També faran tallers de comunicació i de resolució pacífica de conflictes, i tenen pensat fer compres conjuntes i establir sistemes col·laboratius per tenir cura dels infants.

El seu edifici de 23 habitatges d’1 a 3 habitacions inclourà cinc espais comuns que ocupen prop de 500 metres quadrats: taller d’eines, bugaderia, zona recreativa al terrat, gimnàs a l’aire lliure i hort urbà. Per tal d’integrar la comunitat de l’edifici en l’entorn, la cooperativa ha elaborat un programa social que té previst oferir tallers ambientals, xerrades d’economia transformadora i activitats per recuperar els sabers populars i per promocionar el consum de productes locals. Encara que el nombre de socis s’ha completat en el cas d’aquestes cooperatives, els seus impulsors demanen que els interessats es posin en contacte amb ells perquè el més probable és que hi hagi alguna baixa. L’Ibavi té una pàgina a Facebook sobre el programa Cohabita que facilita la interacció entre els interessats.