Economia10/07/2020

El coronavirus ensorra els botiguers de Menorca: més del 20% tancaran enguany

Desenes d’establiments han comunicat a les patronals que mantindran l’activitat durant l’estiu però que després abaixaran definitivament la barrera

Ivan Martín
i Ivan Martín

MaóSón les 9.30 del matí i Alberto Fortuny enllesteix els detalls de l’aparador abans d’obrir la barrera de la seva botiga de roba. Durant 77 anys Fortuny Moda ha estat un referent del comerç de proximitat a Maó, però Fortuny no repetirà gaire més el gest d’obrir la porta: ha anunciat que tancarà definitivament, i la covid-19 hi té molt a veure. Les patronals del sector comercial intenten transmetre optimisme, però cada dia més botiguers els diuen que ja en tenen prou, que es rendeixen. En els propers mesos el mapa comercial dels nuclis antics de Menorca canviarà: més d’un 20% dels locals tancaran abans que no s’acabi l’any, segons l’Associació de Comerciants de Menorca (Ascome).

La caiguda de la facturació, la manca d’ingressos ocasionada per l’estat d’alarma i la previsible davallada del poder adquisitiu de les famílies de l’illa obliguen molts comerciants a desistir en l’intent de sobreviure. El president d’Ascome, Vicente Cajuso, defineix el moment del teixit comercial de “dramàtic i crític” i reconeix que no té clar com se’n sortiran. De l’optimisme inicial s’ha passat a la crua realitat. Desenes d’establiments que depenen del turisme, directament o indirectament, ja no obriran i tampoc no ho faran en el futur. El responsable de la patronal els entén: “Si no tens un coixí important, resulta impossible continuar amb l’activitat”. “Molts quedarem en el camí, petits i grans”, assegura. Afegeix que a l’associació reben cridades “de gent desesperada” i que molts comerços extraoficialment els han comunicat que tancaran.

Cargando
No hay anuncios

En els darrers dies ha transcendit el tancament de diferents establiments comercials, incloent-hi Fortuny Moda, fundat l’any 1943 i un dels històrics de Menorca. L’actual propietari, Alberto Fortuny, ha decidit deixar el negoci: “El coronavirus ha estat un punt d’inflexió per reflexionar sobre el futur. Econòmicament és difícil mantenir l’activitat i la falta de successió familiar també hi ha jugat un paper determinant”. Fortuny és un referent de la moda menorquina, amb un servei especialitzat i de venda de marques exclusives que l’han diferenciat de la competència. “Ens hem anat adaptant amb el pas dels anys, però és absurd continuar lluitant contra tanta adversitat. El comerç local és complicat perquè amb la invasió de les grans franquícies i la venda d’internet costa molt obrir un negoci”, afegeix.

Comerç local

La idea d’alguns és subsistir els pròxims mesos, confiant que els pocs turistes que vindran generin els ingressos mínims per “suportar les despeses de l’estiu”. El comerç local, segons Cajuso, viu un moment d’impasse. “Això acaba de començar, no m’ho vull imaginar quan arribi el setembre, l’octubre i el novembre. Solució? És difícil, però el govern espanyol hauria d’abaixar els impostos i està fent el contrari. La crisi serà bestial i cal afegir-hi les despeses de lloguer i la factura d’electricitat”. Assegura que molts aguanten per liquidar el gènere en estoc, “tot i que acabaran tancant”.

Cargando
No hay anuncios

Cajuso recorda que el turisme representa el 80% del Producte Interior Brut (PIB) a l’illa. “La caiguda d’aquesta activitat és un factor afegit que accentuarà els tancaments, i en el cas de Menorca, superarem fàcilment el 20% dels comerços que posaran punt final al seu negoci”, hi insisteix. Reclama que s’abaixin els impostos, augmentin els crèdits ICO, arribi més finançament europeu i es redueixi la quota d’autònoms “durant uns anys”.

Al ponent de Menorca hi ha la mateixa situació, segons el gerent de l’Associació de Comerciants Ciutadella Antiga, Macià Coll, qui diu que té una sensació agredolça: “És polit estar tranquils i sols a les platges, però necessitam el turisme, i Menorca fa fredor de com de buida està a principi de juliol”. Afegeix: “Els tancaments de negocis seran una realitat el pròxim hivern”. Les despeses són molt elevades i la patronal demana comprensió als propietaris dels immobles que lloguen els comerciants: “Estam contra les cordes, els que tinguin un local en propietat aguantaran més, però per als que paguen un lloguer o els rebaixen la mensualitat o estan condemnats a la fallida”. Coll reclama a l’Ajuntament de Ciutadella que s’adapti a la nova realitat i també rebaixi els preus de les taxes municipals per al sector comercial. “Un comerç paga moltíssims impostos per mantenir-se obert i si la institució no entén que s’ha d’ajustar, després que no lamenti la desaparició dels establiments de proximitat”.

Cargando
No hay anuncios

La situació encara pot empitjorar, segons Coll. “Si hi hagués un rebrot, similar o fins i tot més greu que l’anterior, seria un punt d’inflexió brutal; totes les ciutats turístiques canviarien de manera molt dràstica el panorama comercial i de vida. Volem ser optimistes, però cal repetir a la gent que actuï amb responsabilitat i que eviti aglomeracions. Si ho feim bé, difícilment ens tornaran a confinar”, argumenta.

Aventura comercial

També n’hi ha que s’atreveixen a intentar-ho. Mariana Rodríguez i Giuseppe Luchinni tot just es preparen per obrir una botiga de joies i artesania. Reconeixen que no és el millor moment per emprendre una aventura comercial, però pensen que hi ha espai en el mercat per sobreviure tot i la pandèmia. “Hem aprofitat l’estat d’alarma per arreglar el local i ultimar els productes”, diu Luchinni. “Creim que vendrem prou material per fer front a les despeses; en el nostre cas, el llogater no ha cobrat els mesos de coronavirus, però si l’haguéssim hagut de pagar, tal vegada l’endeutament de l’empresa s’hauria disparat”, conclou.