El covid enfonsa l'economia britànica gairebé un 10%

La pandèmia ofega tots els sectors i produeix la caiguda més important del G-7

Un imatge de Trafalgar Square, al centre de Londres, aquest dijous
2 min

El covid ha castigat l'economia del Regne Unit durant el 2020 com no ho ha fet en cap dels altres membres de G-7, el grup de països més influents del món. L'Oficina Nacional d'Estadística britànica ha facilitat aquest divendres les dades: el producte interior brut britànic es va enfonsar un 9,9% al llarg de l'any, i cap dels sectors en va sortir indemne.

Encara que només hi ha dades oficials des del 1955, es creu que es tracta de la caiguda més important des de l'any 1709, quan tres mesos d'un hivern duríssim mai no registrat abans a Europa van fer, per exemple, que el riu Tàmesi al seu pas per Londres semblés "una roca sòlida de gel", com van recollir algunes cròniques de l'època, o que els ocells es congelessin en vol i caiguessin a terra, com també han deixat per escrit altres testimonis. En aquell període l'economia de les illes britàniques es va reduir un 13,4%.

Tot i la catàstrofe de les xifres del 2020, el Regne Unit va evitar una doble recessió (en forma de W), ja que l'últim trimestre va experimentar un creixement en conjunt d'un 1%. Amb tot, el balanç anual va acabar amb set anys de creixement econòmic continuat i ha tornat l'economia als nivells del 2013.

Els pitjors resultats del G-7

Com ja s'ha apuntat, les dades del Regne Unit són les pitjors del G-7: Itàlia va caure un 8,9; França, un 8,3; Alemanya, un 5,8; el Canadà, un 5,5; el Japó, un 5%, i els Estats Units, un 3,5%. En comparació amb l'eurozona, el Regne Unit també en surt malparat, ja que la caiguda entre els membres de la moneda única va ser, en conjunt, d'un 6,8%. Els resultats britànics, però, són molt millors que els d'Espanya, que va experimentar un descens d'un 11%, el pitjor des de la Guerra Civil.

Bona part de la caiguda britànica de l'any passat es va produir durant la primavera, quan es va decretar el primer confinament a partir de la tercera setmana del mes de març. En el segon trimestre de l'any l'economia es va contraure gairebé un 20%.

El Regne Unit va tornar a un confinament estricte al novembre i els analistes temien que l'economia tornés a la recessió després d'una significativa recuperació durant l'estiu. Les últimes xifres suggereixen, però, que el teixit productiu va suportar millor del que s'esperava l'impacte de la segona onada de les restriccions.

En aquest sentit, van superar les expectatives de creixement, que va arribar a un 1,2% al desembre després de la caiguda d'un 2,3% al novembre. La producció va créixer un 1% al llarg del darrer trimestre. Amb tot, és probable que es torni a reduir en els propers mesos, ja que des del 18 de desembre el país torna a patir un confinament del qual encara no ha sortit.

stats