“Les factures estrenyen tant que, d’ansietat, em varen haver de portar a urgències”
Un de cada tres restaurants pot tancar definitivament i ja no aixecarà la barrera quan s’acabin les restriccions, segons la patronal PIMEM
PalmaLes darreres restriccions imposades pel Govern balear per fer front a la pandèmia deixen una bona part del sector de la restauració tocat de mort. L’Executiu va anunciar dilluns l’obligatorietat de tancar bars, cafeteries i restaurants des de dimecres i durant quinze dies, és a dir, fins al 30 de gener, tant a Mallorca com a Eivissa. Amb aquesta nova restricció aprovada pel Consell de Govern, la Federació de la Petita i Mitjana Empresa (PIMEM) calcula que devers un 30% dels bars i restaurants de les illes afectades preveuen no tornar a obrir quan s’aixequi la restricció.
Els restauradors estan en una situació límit i per això han protestat aquesta setmana. L’endemà de l’anunci de les mesures noves, fins a 4.000 persones -segons xifres la Delegació del govern espanyol a les Balears- varen protestar pel centre de Palma per criticar la gestió de la crisi sanitària per part de l’Executiu d’Armengol i per reivindicar més ajudes econòmiques.
“Ens hem adaptat a tot, però ja no podem més. Estam ofegats”, explica Joaquín Barceló, propietari del restaurant Soma, a Portocristo. Ell va ser un dels assistents a la manifestació i diu que està indignat per com s’estan fent les coses. “Dimarts érem 4.000, però el pròxim cop serem 15.000”, assegura. A més, critica les patronals perquè no fan prou pel seu sector. Barceló afirma que hi ha molts treballadors cansats d’haver-se d’adaptar contínuament als canvis de normativa del Govern. Des que el restaurant va tancar, dimecres, s’ha dedicat a endreçar-lo i a envasar al buit tots els aliments que havia comprat als productors i als quals no podrà donar sortida durant els pròxims quinze dies. Fa 30 anys que es dedica a la restauració i assegura que si el mes que ve la situació no millora, tancarà.
Aquesta situació no només passa factura econòmica, també té un preu emocional. “Les factures estrenyen tant i he arribat a tenir tanta ansietat que un dia em varen haver de portar a urgències”, lamenta Pilar Bustos, propietària de la cerveseria Cruzblanca, a Palma. Va comprar el local el setembre de 2019 i poc s’imaginava que la pandèmia alteraria tots els seus plans. Més o manco ha anat trampejant la situació, però des de fa un mes i mig, amb les noves mesures aprovades, tot s’ha anat complicant fins al punt d’arribar a una situació desesperant. “Si d’aquí a un mes això no s’activa, tancaré”, afirma.
Perseguits pels deutes
Fins al 30 de gener, Bustos aguantarà el local obert, només oferint menjar per endur-se, confiant en la “bona voluntat” dels veïns del barri i pensant fórmules per donar sortida al gènere que va comprar a principis de desembre pensant que tindria el restaurant obert durant les festes de Nadal. “Els proveïdors em telefonen perquè volen cobrar, però no els puc pagar. Tampoc tenc doblers per assumir bona part del lloguer del local i aquest mes ja no podré pagar els impostos”, diu. Bustos explica que ha hagut de posar tots els treballadors en un ERTO i que ara mateix està tota sola a la cuina i portant tot el negoci.
Dani Sánchez, propietari del bar Mar 5, a Sant Antoni de Portmany, ja ha decidit que tanca definitivament. Després de diversos atacs d’ansietat i d’un gran nivell d’estrès que el va dur fins i tot a plantejar-se el suïcidi, confessa, ha pres la decisió de canviar de sector i s’ha fet comercial. “És molt estressant saber que tens tres crèdits per pagar i que no tens ingressos perquè no pots obrir”, explica. Ha hagut de demanar doblers a familiars i amics per tirar endavant i se sent culpable perquè no els els pot tornar a curt termini.
Un altre restaurant que abaixarà la barrera per sempre, aquest mateix mes, és el Krishná, al barri de Santa Catalina de Palma. El propietari -que prefereix que no es publiqui el seu nom- ha decidit traspassar el local, cansat d’esperar una ajuda econòmica de l’administració que no arriba. A més, posa sobre la taula el problema dels locals: “Els lloguers en aquest barri són molt cars i ja no ens ho podem permetre”, afirma. Ara cerca un altre establiment, més petit i barat, per centrar-se només a repartir menjar a domicili.
Passejar aquests dies pel centre de Palma és encadenar bars i restaurants amb la barrera abaixada: molt pocs opten per oferir menjar per endur-se o a domicili. Alguns dels que estan tancats són emblemàtics, com el bar Mónaco i altres de situats al centre de la ciutat, com Es Rebost, a la plaça d’Espanya. Fonts de PIMEM, però, subratllen una xifra: a les Illes, hi ha un bar o restaurant per cada 90 habitants, un nombre molt més alt que a la resta de comunitats, on n’hi ha un per cada 170 habitants. “Duplicam la mitjana estatal pel que fa a la penetració de la restauració dins el sector productiu”, assenyala la presidenta de PIMEM Restauració, Eugènia Cusí. Creu que això fa que a les Balears encara es faci més evident l’afectació de la pandèmia en el sector.