La crisi que Europa encara no dona per tancada

La Comissió Europea recorda en els deu anys des de l'esclat de les 'subprime' que encara "hi ha molta feina a fer per superar el llegat dels anys de la crisi"

NOU COP A les crítiques socials que ha d'afrontar la banca d'inversió se sumen ara les d'un dels seus extreballadors.
Paula Solanas
09/08/2017
2 min

BarcelonaEuropa s'ha enfortit en els deu anys que han passat des de l'esclat de la crisi de les hipoteques 'subprime' –el pròleg del que un any després es convertiria en un terratrèmol financer–, però el camí cap a la recuperació no ha arribat al final. Aquesta és la conclusió del document amb què la Comissió Europea ha volgut recordar aquest dimecres la primera dècada de recessió a la Unió Europea (UE), coincidint amb el dia en què el banc francès BNP Paribas va tancar tres dels seus fons per l'exposició a les hipoteques escombraria amb origen als Estats Units.

"El desenvolupament econòmic és encoratjador, però queda molt per fer per superar el llegat dels anys de crisi", ha admès Brussel·les en un comunicat. Tot i així, la Comissió ha assegurat que en l'última dècada la seva feina ha tingut resultats positius: l'atur ha tornat als nivells més baixos des del 2008, l'economia europea s'expandeix per cinquè any consecutiu, els bancs són més forts i les finances públiques estan en més bona forma.

El vicepresident de la Comissió responsable de l'euro, Valdis Dombrovskis, ha afirmat que l'economia de la Unió es recupera de manera ferma gràcies a les polítiques en resposta a la crisi. En aquest sentit, el comissari europeu responsable dels afers econòmics, Pierre Moscovici, ha recordat que Europa ha de fer servir aquest moment per enfortir i completar la reforma de la unió econòmica i monetària (UEM).

En el balanç dels deu anys de crisi econòmica, la CE celebra que dels vuit estats membres que van necessitar ajudes europees per superar la recessió, només Grècia continua rebent diners del programa, que preveu abandonar a mitjans del 2018. També recorda que només tres països –entre els quals, Espanya– encara estan subjectes a la vigilància de la UE per l'excés de dèficit, respecte als 24 que supervisava en el moment més dur de la crisi.

Deu anys de les 'subprime'

El 9 d'agost del 2007, BNP Paribas es va convertir en el primer gran banc en reconèixer que havia quedat exposat a l'impacte de les hipoteques escombraria del mercat nord-americà. Un primer símptoma de la pitjor crisi financera que ha patit la Unió Europea en els seus 60 anys d'història, "que va deixar profundes marques en els nostres ciutadans, empreses i economies dels estats membres", ha reconegut la CE.

En aquest sentit, Brussel·les recorda que "el viatge de l'euro acaba de començar", i encara cal aprofundir en la convergència econòmica dels estats membres. "Hem emprès moltes iniciatives en els últims anys per extreure les lliçons de la crisi i preparar molt millor la UE per a futurs reptes", conclou el comunicat.

stats