La crisi de Thomas Cook és d'una "magnitud sense precedents" i es pot estendre a tot el grup europeu
Francina Armengol augura un impacte molt important per a l'economia de les Illes Balears
PalmaLa presidenta de la Federació Empresarial Hotelera de Mallorca, Maria Frontera, ha destacat aquest dilluns que la crisi encetada per la fallida de la divisió britànica de Thomas Cook és d'una "magnitud sense precedents" i ha mostrat el temor que s'estengui a tota l'operativa del grup. De fet, l'aerolínia Thomas Cook Airlines Scandinavian ha cancel·lat també tots els seus vols.
Per a Frontera, en aquest moment el més important és assegurar la tranquil·litat dels clients del grup allotjats a les Illes i ajudar a repatriar-los. Els hotelers tenen assegurat el pagament dels clients provinents del touroperador britànic que hagin adquirit les seves vacances en un paquet, ja que en aquest cas existeix una assegurança que cobreix aquest tipus de contingències.
De totes maneres, Frontera ha qualificat de "molt dur" el cop que ha rebut el sector turístic de les Illes amb la fallida de Thomas Cook i ha mostrat la seva preocupació pel que pot anar succeint durant tota aquesta setmana. Uns dels principals temes que s'hauran de resoldre és la recuperació de les reserves que s'han perdut per a aquest hivern d'aquest grup i de la connectivitat de les Illes amb vista a l'estiu del 2020.
Condor, que operava aquest dilluns amb normalitat, va transportar l'any passat prop de 660.000 turistes a les Illes, mentre que Thomas Cook Airlines en va dur poc més de 215.000 i la divisió escandinava, uns 175.000. El setembre de l'any passat entre les tres empreses varen transportar a les Illes prop de 160.000 clients, xifra que dona una idea de les persones que en aquest moment es poden trobar a les Illes sense tenir clar com tornaran al seu país. Ni des del Govern ni per part dels hotelers s'ha volgut oferir cap xifra, tot i que només aquest dilluns estaven afectats 12 vols de tornada, prop de 2.000 passatgers.
El president de l'Associació de Cadenes Hoteleres de les Illes, Gabriel Frontera, ha acompanyat Frontera a la roda de premsa que ha ofert i també ha destacat la necessitat de demanar tranquil·litat als clients i col·laborar en tot el procés de repatriació dels afectats.
Els dos han coincidit a destacar que el sector està paralitzat davant aquesta situació i que qualsevol decisió que s'hagi de prendre haurà d'esperar a la resolució de la crisi. També s'han mostrat sorpresos per com s'ha accelerat la fallida, que no era esperada de moment per als empresaris, tot i que ha reconegut que la incertesa del Brexit podria haver complicat la solució dels problemes del grup.
Frontera ha acabat dient que l'escenari per a aquesta setmana és molt insegur, però ha recalcat que el sector ha superat moltes situacions de crisi i de canvi i que s'hi sabrà adaptar com els "camaleons".
Deute important i futures pèrdues
Tot i que els hotelers de Mallorca no han pogut encara quantificar el deute del touroperador, des d'Exceltur es parla de prop de 200 milions d'euros provinents de la liquidació de la temporada d'estiu. Segons aquesta entitat, s'afectaria en un 60% els hotelers, però també els transportistes, AENA i altres empreses del sector.
"Es tracta d'un cop duríssim per al nostre sector turístic. Ara sí, podem dir clarament que aquesta temporada ha estat dolenta", ha explicat el president de PIMEM, Jordi Mora, que considera que la fallida suposarà "pèrdues millonàries" per a sectors vinculats al turisme com el transport, la restauració o el comerç. "El buit que deixa en el sector és molt gran i difícil d'omplir", ha afegit.
Juan Manuel Ordinas, president de la Associació de Petits Hotels, afirma que el nivell d'influència de Thomas Cook en el sector turístic de Balears és “molt alt” i que la seva desaparició “serà un cop dur”. Thomas Cook exercia una doble influència en el turisme de Balears ja que servia clients als hotelers de la Comunitat i també tenia les seves pròpies companyies hoteleres, que deixaran d'operar.
Toni Fuster, president de Pimeco, augura una disminució "important" del consum durant aquest final de temporada. "Aquest anunci ha estat tota una sorpresa que repercutirà en el comerç de les Illes", augura. Per a Fuster, això sí, és complicat fer una previsió de les xifres aproximades a les quals pot fer front el comerç. “El turisme britànic és el principal mercat de Balears: encara és prest per visualitzar els efectes d'aquesta fallida, però la notarem segur”.
Reunió amb la ministra Reyes Maroto
La ministra d'Indústria, Comerç i Turisme en funcions, Reyes Maroto, es reunirà aquest dimarts amb representants de les comunitats autònomes més afectades per la fallida de Thomas Cook, com Canàries, Catalunya, Balears i Andalusia, segons ha comunicat aquest dilluns la secretària d'Estat de Turisme en funcions, Bel Oliver.
Respecte de la xifra d'espanyols afectats per la fallida de la majorista, ha explicat que estan recaptant totes les dades per poder traçar un full de ruta i tenir "una foto clara i total de la situació". Oliver ha assenyalat aquest dilluns a RNE que estan en contacte amb totes les federacions hoteleres de les comunitats autònomes afectades i amb la Confederació Espanyola d'Hotels i Allotjaments Turístics (CEHAT) per fer una valoració del perjudici econòmic.
Francina Armengol augura un impacte molt important per a l'economia de les Illes Balears
La presidenta del Govern balear, Francina Armengol, ha parlat aquest dilluns al programa 'Más de un Mallorca' d'Onda Cero sobre la fallida de Thomas Cook. La presidenta ha augurat durant l'entrevista "un gran impacte per a les Illes Balears" i ha explicat que el Govern està treballant des de divendres passat "amb els empresaris afectats per la fallida i amb el govern espanyol". Armengol també ha destacat que espera que "altres touroperadors puguin absorbir l'activitat de Thomas Cook".
CAEB demana tranquil·litat i ajuda pública
La presidenta de la Confederació d'Associacions Empresarials de Balears (CAEB), Carmen Planas, ha assenyalat que “en aquesta crisi, Balears té l'oportunitat de demostrar que és una destinació segura i diferenciar-se d'altres destinacions competidores i, per a això, serà necessari que el sector privat i el sector públic treballem de manera coordinada per ser capaços de transmetre tranquil·litat als turistes i als mercats emissors i donar la nostra millor imatge al món”.
Carmen Planas ha afegit que “el meu segon missatge, que és purament econòmic, és que el cessament d'activitat de Thomas Cook és un nou factor desestabilitzador que afecta l'economia de Balears en el seu conjunt perquè, si bé té un impacte directe i potent en el sector de l'allotjament, també té importants repercussions en sectors com el transport, el comerç, la restauració, la sanitat privada i tota l'activitat econòmica”.
Des de CAEB demanam també a totes les administracions la màxima sensibilitat perquè, de la manera més proactiva i racional possible, siguem capaços de contribuir a compensar els efectes negatius per a l'economia de les Illes que suposa la suspensió d'activitat de Thomas Cook”.