Alimentació

Damm ven la meitat de Cacaolat al fabricant de Cola Cao

Competència haurà d'aprovar l'operació, que crea un gegant nacional dels batuts

2 min
La fàbrica de Cacaolat a Santa Coloma de Gramenet.

BarcelonaIdilia Foods i Damm han anunciat aquest dimarts la compra per part de la primera del 50% de Cacaolat, companyia de la qual actualment en tenia el 100% la cervesera barcelonina. L'operació està pendent de la seva aprovació per part de la Comissió Nacional dels Mercats i de la Competència (CNMC), ja que Idilia Foods també és el fabricant dels batuts Okey, Cola Cao Eenergy i Cola Cao Shake.

Segons han informat les dues companyies en un comunicat, la fabricació de Cacaolat continuarà en la seva planta de producció actual a Santa Coloma de Gramenet i continuarà operant de forma independent sota l'equip directiu liderat per Josep Barberna. L'objectiu de l'operació, segons les companyies, és accelerar el creixement en el mercat dels batuts lactis, tant a l'Estat com en l'àmbit internacional.

El 2023 Cacaolat va facturar 82 milions d'euros, amb un creixement del 12,8% en comparació a l'any anterior. La companyia va tancar l'exercici amb una plantilla de 225 persones.

Cacaolat, el mític batut de xocolata nascut a la granja Viader, en ple Raval de Barcelona, va acabar en mans de la família Ruiz Mateos. El 2012 Damm (propietat de la família Carceller) i Cobega (dels Daurella) –l'embotelladora catalana de Coca-Cola– es van unir per comprar l'empresa, aleshores en mans dels Ruiz Mateos i que arrossegava la crisi de Nueva Rumasa. Van pagar 75 milions d'euros i van invertir-ne la meitat a modernitzar una de les fàbriques de la cervesera a Santa Coloma de Gramenet per instal·lar-hi la firma de lactis. El juny del 2021 Cobega va sortir de l'accionariat i va vendre la seva meitat a Damm, que així feia seu el 100% de la marca de batuts. En aquell moment, Cobega va admetre que no havia recuperat la seva inversió inicial.

Líder dels batuts

Des del seu naixement l'any 1933 a Barcelona, Cacaolat s'ha consolidat com la marca més rellevant de batuts lactis, assolint el lideratge nacional i sent el batut més venut a Espanya. A més, en els últims anys ha comptat amb un pla d'internacionalització que li ha permès estar present a més de 30 països.

Idilia Foods és una empresa familiar catalana del sector de l'alimentació. La companyia engloba algunes marques molt reconegudes com són Cola Cao, Nocilla, Paladín i Okey. Idilia Foods té marques líders en el sector alimentari espanyol des de fa més de 75 anys. A Espanya, Idilia Foods dona feina a més de 330 persones i va facturar 194 milions d'euros el 2023.

stats