Economia07/02/2020

Catalunya podrà gastar 460 milions d'euros més el 2020

Hisenda no tornarà l'IVA pendent a les comunitats autònomes però flexibilitza els objectius de dèficit autonòmics

Laia Forès
i Laia Forès

MadridHisenda no tornarà a les comunitats autònomes els 2.500 milions de la liquidació de l'IVA pendents del 2017 –devolució que hauria d’haver fet l’any passat i que no va fer per la falta de pressupostos de l’Estat–, però proposa compensar-les amb una flexibilització dels objectius de dèficit per al 2020 per als governs autonòmics i mesures addicionals, com crèdits a un 0% d’interès a través del fons de liquiditat autonòmica (FLA). El ministeri que dirigeix María Jesús Montero fixarà un dèficit per al 2020 del 0,2% del PIB, una dècima més del que en un principi es preveia i dues dècimes més del que havia fixat en el seu moment el govern del PP.

Per a Catalunya, dues dècimes equivalen a uns 460 milions d’euros, diners addicionals que la Generalitat podrà gastar aquest any. Tot i això, el Govern considera que són insuficients. La secretària d'Economia de la Generalitat, Natàlia Mas, ha assegurat que un 0,2% suposa una "millora" respecte al 0,0%, però ha denunciat que "incompleix" la llei d'estabilitat pressupostària, que fixa un 0,3% per a les comunitats autònomes. "Per tant, és l'Estat que es queda més marge de dèficit i aplica més restriccions a les comunitats autònomes", ha destacat Mas, que ha participat a la reunió en substitució del vicepresident i conseller d'Economia i Hisenda, Pere Aragonès.

Cargando
No hay anuncios

La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha comunicat els nous objectius de dèficit aquest divendres a la tarda als consellers del ram de les autonomies durant el Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF), l’òrgan que reuneix la màxima responsable d’Hisenda i els consellers del ram de les comunitats autònomes. Segons han confirmat fonts del ministeri, els objectius per al 2021 i el 2022 seran del 0,1% i del 0,0%, respectivament. És la proposta del govern espanyol. Quan l’itinerari del dèficit per als pròxims tres anys s’aprovi a un consell de ministres, haurà de ser ratificat després pel Congrés i el Senat.

Revolta autonòmica

Feia un any i mig que el govern de l'Estat no convocava el CPFF. L’última vegada va ser el juliol del 2018. Segons fonts pròximes a la reunió, el consell ha sigut molt tens, amb intervencions molt dures d’alguns consellers autonòmics, fins i tot alguns del PSOE, que reclamaven “no vincular” el dèficit amb l’IVA. El malestar dels governs autonòmics per no poder cobrar l’IVA del 2017 –s’hauria d’haver liquidat el 2019– s’ha fet evident, i molts d’ells han retret a Montero que no busqui una via legal per poder fer el pagament. Algunes comunitats amenacen amb acudir als tribunals. El CPFF ha acabat amb una revolta per l'IVA, una situació que l'executiu volia evitar. “És una proposta deshonesta perquè va de la mà de la voluntat de no liquidar un deute pendent”, ha resumit Natàlia Mas.

Cargando
No hay anuncios

Montero ha intentat tranquil·litzar els governs autonòmics assegurant que el govern espanyol no tindrà en compte al dèficit del 2019 la part que sigui "imputable" a l'IVA que no han cobrat. És a dir, que es descomptarà del dèficit l'import corresponent a l'IVA a l'hora d'avaluar si una comunitat ha complert el dèficit del 2019. L’executiu de Pedro Sánchez assegura que liquidar l’IVA no està al seu abast perquè sense nous pressupostos de l’Estat del 2019 no pot abonar els diners.

L’estratègia del govern de coalició passa per compensar les comunitats autònomes amb la flexibilització del dèficit i confia que això sigui suficient per apaivagar els ànims de les comunitats i alleugerir els seus comptes públics. Una altra de les mesures de compensació –per evitar perjudicar els proveïdors, ha afirmat Montero– és posar a disposició de les comunitats autònomes un FLA extra amb un tipus d'interès del 0%.