Deià, Banyalbufar, Estellencs i Fornalutx tenen més places turístiques que població
S'ha detectat gràcies al projecte del Sistema d'Indicadors, una investigació exhaustiva feta durant la darrera dècada al paratge Patrimoni de la Humanitat
PalmaEl Consell de Mallorca ha presentat un treball profund sobre la serra de Tramuntana on s'han pogut veure dades tan alarmants com que Deià, Banyalbufar, Estellencs i Fornalutx tenen més places turístiques que població. La investigació que s'ha dut a terme ha durat deu anys i s'han recollit 34 indicadors dins cinc blocs temàtics: cultura i patrimoni, medi ambient, població o socioeconòmica, territori i mobilitat, i transferència de coneixement. Aquest sistema d'indicadors té la intenció d'assegurar poder prendre partit en "polítiques per salvaguardar el foment, la protecció i la dinamització de la serra de Tramuntana", segons ha explicat la consellera de Territori, Maria Antònia Garcías. A més, l'ha catalogada com una eina "clau" per al futur del paratge Patrimoni de la Humanitat.
El document ha recollit dades com per exemple el creixement de la població o, com s'ha vist, la pressió turística. També, la quantitat de marjades i sistemes hidràulics recuperats, la situació de les finques públiques i de les rutes senderistes, a més de l'evolució dels sectors econòmics, sobretot l'agrícola. Garcías ha explicat que el repte que es té ara per endavant és "extraordinari" per tal de poder preservar el paratge que constitueix la Serra.
Les dades
El director insular de Territori i Paisatge, Miquel Vadell, ha informat de les xifres i dades recollides amb aquest nou sistema d'indicadors de la serra de Tramuntana. Així doncs, hi destaquen, com s'ha explicat, dades preocupants com que a Deià, Banyalbufar, Estellencs i Fornalutx hi hagi més places turístiques que població. A banda, també s'han vist, segons ha explicat el Consell, que anualment s'han recuperat una mitjana de cinc quilòmetres de marjades. Sóller és el municipi on més se n'han restaurades amb 3.278 metres lineals. El creixement de la població ha estat d'un 1,26%, per sota del 2,05% de la mitjana illenca. Només 11 dels 35 nuclis poblacionals de la Serra han augmentat, entre els quals destaquen Esporles i Puigpunyent. Finalment, s'ha destacat que el 75% de les superfícies de la Serra estan protegides.