Demostració de força del BBVA per comprar el Sabadell
La junta d'accionistes aprova, amb un 96% de vots favorables, l'ampliació de capital tot i les crítiques dels sindicats
BarcelonaSí rotund. Els accionistes del BBVA han votat aquest divendres, per una aclaparadora majoria, a favor de la compra del Banc Sabadell. La junta del banc d'origen biscaí, reunida a Bilbao per discutir la qüestió, ha aprovat amb un 96% de vots favorables la decisió d'ampliar capital per poder fer el pagament promès en l'opa hostil llançada per adquirir l'entitat catalana.
Tot i que l'aprovació de la junta es donava per feta, el percentatge aconseguit pel banc que presideix Carlos Torres és incontestable. El 63% dels accionistes del BBVA són fons i el seu vot afirmatiu es donava per fet; quedava la incògnita del 37% d'accionistes particulars.
A l'espera dels tràmits regulatoris que s'han de produir en els pròxims mesos abans que els accionistes del Sabadell puguin dir-hi la seva, el BBVA ha fet la seva part amb tota una demostració de força. El resultat, a més, té una lectura encara millor per als interessos de l'entitat blava: la firma d'anàlisi financera XTB afirmava aquest migdia que l'opa tirarà endavant perquè la major part dels grans inversors de les dues entitats són els mateixos. Els grans fons controlen prop del 40% del banc català i amb aquest suport el BBVA només necessitaria obtenir entre un 10 i un 15% del suport dels particulars per arribar al 50,1% que validaria l'opa.
Aquesta lectura, però, era negada per altres fonts financeres, que recorden que a tants mesos vista és impossible que els fons hagin pres una decisió sobre l'opa. Aquestes veus recorden que la cotització amb què arribin BBVA i Sabadell al moment decisiu serà clau i, per tant, la decisió no es pot prendre amb tants mesos d'antelació.
Torres treu pit
La junta s'ha resolt en poc menys de dues hores i Torres n'ha estat el principal protagonista. Durant la seva intervenció inicial, ha defensat els avantatges de l'operació, que permetria al BBVA guanyar clients i "diluir costos fixos", cosa que li permetria posar "preus més competitius".
Un cop més, l'executiu madrileny ha reivindicat que el BBVA i el Sabadell tenen negocis "enormement complementaris" i que amb l'operació l'entitat amb seu a Bilbao "redobla" la seva aposta per les pimes. Torres, que s'ha mostrat convençut que l'operació tirarà endavant malgrat l'oposició rotunda del govern espanyol, el català, el valencià i la immensa majoria de patronals i sindicats, ha reivindicat el caràcter amistós d'aquest intent de compra. "Aquesta operació és una clara aposta per Espanya i per les seves pimes", ha manifestat el banquer.
Durant el seu discurs inicial, el president del BBVA ha arrencat els aplaudiments de l'auditori quan ha recordat la política de dividends d'una entitat que compta ara amb 74 milions de clients, 121.000 empleats i que té una rendibilitat sobre actius tangibles del 17%, molt per sobre del 12,4% del conjunt del sector a Europa.
Crítiques sindicals
Com és habitual en les juntes de tots els bancs, els sindicats han pres la paraula per mostrar la seva oposició a una fusió que té sentit econòmic per la reducció de llocs de treball que comportaria. De fet, les últimes tres fusions financeres que hi ha hagut a Espanya han comportat la supressió conjunta de 13.000 llocs de treball, i els experts calculen que en aquest cas la xifra de treballadors afectats podria superar els 4.000. Els representants dels treballadors també han criticat la forta pressió que reben per complir amb els objectius comercials.
Posteriorment, Torres els ha contestat que el banc té un "compromís ferm amb la conservació de l'ocupació de qualitat".
Luis del Rivero elogia Oliu
La sorpresa de l'acte l'ha protagonitzat Luis del Rivero, expresident de la constructora Sacyr. Com a accionista del BBVA ha pres la paraula per donar suport a l'opa sobre el Sabadell però sense la direcció actual del banc d'origen basc. Del Rivero ha recordat la imputació del BBVA, del seu expresident, Francisco González, i de diversos directius pel cas Villarejo i ha assegurat que la cúpula actual no és l'adequada. "La solució està en els opats", ha dit, en el que era el pròleg d'un encès elogi de la figura de Josep Oliu, president del banc català.
Del Rivero ha recordat la formació acadèmica d'Oliu, amb el seu pas per Minnesota, i la seva llarga trajectòria com a banquer, assegurant que seria una bona opció que es fes càrrec de l'entitat resultant si l'opa i la fusió prosperen.
L'altra nota negativa per al BBVA, en un dia en què ha reforçat la seva posició, han estat les paraules del ministre d'Economia, Carlos Cuerpo, que un cop més ha insistit que el govern espanyol no veu amb bons ulls aquesta operació.