La desacceleració econòmica es manté a les Illes malgrat la bona temporada, segons el Cercle d'Economia
L'entitat avisa que l'estancament d'economies emissores de turistes pot fer minvar els viatges a les Illes
PalmaLes Balears han tancat els mesos més importants de la temporada turística amb un nivell alt d'activitat econòmica, però la desacceleració es manté tot i les bones xifres, segons els indicadors del Cercle d'Economia. Segons aquesta entitat, en acabar agost més de la meitat dels indicadors econòmics varen perdre impuls respecte del mateix mes de 2021. El Cercle d'Economia ha fet pública una nota de premsa en què també avisa del "possible estancament d'economies emissores de turisme cap a les Illes, encapçalades per Alemanya". Segons l'entitat, aquest fet "pot incidir en la capacitat de compra" dels ciutadans dels països afectats i fer "disminuir les opcions de viatge".
El Cercle ha explicat que l'escenari més probable per als propers mesos és d'una intensificació de la desacceleració a partir d'aquest mes o de novembre. "La inflació, que provoca una minva en la capacitat de consum dels ciutadans, i l'augment dels costos de finançament incidiran en l'evolució de l'activitat econòmica a curt termini", assenyala el comunicat.
Pèrdua de poder adquisitiu
La bona temporada turística ajudarà les empreses de les Illes a resistir aquesta situació d'incertesa, però els treballadors ja pateixen la pèrdua de poder adquisitiu. De fet, algunes entitats com EAPN-Illes Balears, Càritas i la Creu Roja esperen un augment significatiu de famílies que necessitaran ajuda per passar l’hivern. Restriccions com les del sector energètic a causa de la guerra d'Ucraïna fan que els preus pugin i tenen efectes importants sobre la renda dels ciutadans. A les Illes, el preu de l’habitatge continua sense topall (va augmentar un 22,9% l’agost respecte del 2021) i les coses es compliquen per la pujada del cost dels aliments (un 13,2%).
L’Índex de Preus al Consum va augmentar un 10,7% a les Balears el mes passat –un 10,4% en el conjunt estatal–, mentre que el Banc Central Europeu (BCE) té l’obligació de mantenir-lo al 2%. I aquí és quan entra en escena la pujada dels tipus d’interès –el BCE va aplicar una pujada del 0,75% a l’agost–, amb l’objectiu que els ciutadans tinguin menys renda per consumir i abaixin els preus. Per part seva, els sindicats reclamen que s’augmentin els salaris dels treballadors de les Illes perquè puguin fer front a la crisi en millors condicions, sobretot després de l’èxit d’aquesta temporada.