El descompte del 75% arriba a Balears amb moltes turbulències

L’augment de la bonificació ja és una realitat després d’errades, rectificacions i anuncis confusos

El Govern espera que el descompte sigui beneficiós tant per a les aerolínies com per als residents.
Carles Tudurí
28/07/2018
3 min

PalmaL’aplicació del descompte del 75% per al transport aeri era una demanda històrica de les Illes Balears i l’arxipèlag canari, que consideraven insuficient la bonificació del 50% per fer front als costos d’insularitat dels residents. El descompte ja és una realitat i s’aplica sense incidències importants, però la seva arribada s’ha produït amb moltes turbulències, enfrontaments polítics i rectificacions.

A l’anunci que l’1 de juliol havia d’entrar en vigor aquesta bonificació, el va seguir l’avís del Ministeri de Foment que es retardaria un mínim de sis mesos, ja que s’havia de tramitar mitjançant un reial decret, fet que va provocar la indignació dels ciutadans de les dues comunitats afectades. Finalment, es va poder optar per una via més ràpida fent-ne una tramitació d’urgència. Es va comunicar que l’aplicació d’aquesta mesura es podria retardar diversos mesos, però un altre gir en els esdeveniments va possibilitar que s’aprovàs via Consell de Ministres i s’aplicàs a partir del 16 de juliol passat.

Però aquí no varen acabar les polèmiques. Els partits nacionalistes de les Canàries i MÉS per Menorca varen denunciar que el text de la llei deixava en mans del Ministeri de Foment la possibilitat d’aplicar el descompte només sobre una part del bitllet, la tarifa bonificable, i no sobre el preu real. Finalment, Foment va rectificar i aquest divendres es va aprovar el decret que regula el descompte sense el concepte de tarifa bonificable, per la qual cosa la rebaixa s’aplicarà a la totalitat de les tarifes.

“Aquesta era una reinvidicació de les Canàries i de les Balears, i finalment Foment ha decidit acceptar la nostra petició que el descompte afecti tot el preu del bitllet, excepte les taxes”, explica el director general de Ports i Aeroports de les Illes Balears, Xisco Ramis, qui assegura que ja s’està aplicant sense majors incidències.

Petites incidències

Els principals problemes varen aparèixer durant les primeres hores d’aplicació del descompte, ja que hi va haver problemes a l’hora de validar els certificats de residència, que es fa a través del sistema informàtic del Ministeri de Foment. “Habitualment hi pot haver petites incidències d’aquest tipus, allò que va passar dia 16 és que, com que la demanda es va multiplicar durant unes hores, les incidències varen ser nombroses, però res greu”, explica el president de les agències de viatges de les Balears, Antoni Abrines.

“La veritat és que els primers tres dies d’aplicació del descompte es va notar molta demanda, però a poc a poc hem tornat a la normalitat”, afegeix Arbrines.

Els agents de viatges consideren que l’efecte del descompte s’ha de mirar a mitjan o llarg termini, ja que en ple estiu és més complicat a causa de l’alta demanda de vols, que solen exhaurir aviat les tarifes més econòmiques.

Pujada de preus?

“Sempre hi ha comentaris en el sentit que al final el descompte no és repercutit per part de les aerolínies, que aprofiten per apujar preus, però no és cert. En el cas de l’increment de la rebaixa en els vols entre illes, vàrem poder veure que hi ha hagut ofertes per volar entre aquestes destinacions per 9 euros per trajecte, que és un preu molt atractiu”, apunta Abrines.

De tota manera, si les aerolínies aprofiten aquesta conjuntura per apujar els preus no és fàcil de constatar, perquè poden atribuir els increments a molts altres factors. “Si han de realitzar un augment de preus, lògicament esperaran uns mesos, perquè ara estan en el punt de mira dels usuaris de les Illes”, puntualitza Abrines.

Ramis també explica que l’ampliació del descompte que es va produir en els vols interinsulars s’ha traduït en una millora dels preus. “De fet, a finals de l’any 2017 vàrem calcular que hi havia hagut una baixada en les tarifes d’un 2%, a més a més de l’increment del descompte. Així mateix, es va generar un increment del trànsit de prop del 30%, per la qual cosa es fa evident que l’ampliació de la bonificació va tenir efectes molt bons tant per a les aerolínies com per als residents”, comenta Xisco Ramis.

El director de Port i Aeroports comenta que s’ha demanat a Aviació Civil i també a Foment que es faci un seguiment de l’evolució dels preus per tal d’evitar pujades innecessàries. “És cert que enguany hem detectat algun petit increment, però les companyies ens han explicat que és a conseqüència de la pujada dels carburants”, indica. Segons Ramis, el nou descompte permetrà també garantir algunes connexions aèries que necessitaven una estirada de la demanda a fi de ser rendibles i, per tant, assegurar-ne la continuïtat.

stats