Turisme

La despesa turística, pels núvols

Al maig els estrangers que van visitar l'Estat hi van gastar 8.023 milions, sis vegades més que fa un any

Platja a la Barceloneta
04/07/2022
3 min

MADRIDMenys turistes, però gairebé la mateixa despesa. Tot i que, per nombre, els visitants internacionals que arriben a Espanya encara no assoleixen els nivells prepandèmia (al maig, 7 milions de turistes), sí que els igualen amb els diners que hi deixen durant la seva estada. La despesa turística va arribar als 8.023 milions d'euros al maig, segons dades anticipades per l'Institut Nacional d'Estadística (INE) aquest dilluns. Això suposa gairebé sis vegades més que la dada del mateix mes de l'any 2021 (1.395 milions d'euros) i atrapa els nivells prepandèmia, és a dir, de l'any 2019, quan els turistes es van gastar 8.137 milions d'euros. Aquest escenari fa que el sector afronti amb optimisme la temporada alta, que ara arrenca.

Si bé la xifra de la despesa s'aproxima a la de l'any 2019 i, per tant, a la d'una situació sense pandèmia, cal tenir en compte que el maig de fa 3 anys van arribar 8 milions de turistes, un milió més que aquest any. Aquesta radiografia planteja que o bé els turistes internacionals gasten més diners, o bé la inflació i l'increment dels preus ja es noten al sector. Cal tenir en compte que després de dos anys de pandèmia, molts dels viatgers que arriben ho fan amb més estalvis a la bossa.

Si es desglossa la despesa turística per partides, s'observa que, en comparació amb el 2019, al maig creix en l'allotjament (1.418 milions d'euros), la manutenció (1.299 milions d'euros) i, en menor mesura, les activitats. Aquests elements coincideixen amb un dels motius principals que explica l'actual escalada de preus. Si bé al juny –quan la inflació s'ha disparat fins al 10,2%– l'INE encara no ha desglossat l'IPC per béns i serveis, al maig es destacava que hotels, bars i restaurants era un dels grups que "més destacava per la seva influència en la taxa anual". En concret, la restauració estava cobrant al maig uns preus un 6,3% més cars en comparació amb el mateix mes de l'any 2021. És la taxa més alta des de l'agost del 2001, destacava l'INE, i tot fa pensar que aquesta serà la tendència els pròxims mesos tenint en compte que tot just comença la temporada alta. Amb tot, la despesa mitjana per turista es va situar en 1.152 euros, mentre que la diària va créixer fins als 177 euros.

Malgrat que l'arribada de turistes internacionals encara no ha assolit els nivells previs a la pandèmia, no en queda gaire lluny. De fet, el sector turístic sembla esquivar l'actual crisi energètica –accentuada per la guerra a Ucraïna– i ja s'està preparant per tornar al seu millor moment. Un símptoma d'això són les reserves, que des del sector anticipen que són de "rècord". Però també ho són les dades que deixa el mercat laboral. L'hostaleria està tirant del carro de les contractacions i deixa un dels millors mesos de juny de la sèrie històrica, amb 50.000 ocupats més en comparació amb fa un any. En tot cas, queda per veure com pot afectar aquest increment de preus el turisme interior, que gasta menys que l'internacional i, en particular, aquelles butxaques més modestes.

Qui ens visita?

Dels gairebé 7 milions de turistes que van arribar al maig (el 2021 en van arribar 1,4 milions), el Regne Unit va ser el principal país emissor, amb 1,7 milions de turistes. El segueixen Alemanya (975.241 turistes) i França (925.994 visitants). Són els que també van gastar més diners. Fora del Vell Continent destaca el creixement de turistes procedents dels Estats Units (312.385 milions). El motiu principal de la visita continua sent l'oci i les vacances.

Per comunitats autònomes, després de dos anys complicats marcats per les restriccions sanitàries, les Illes Balears tornen a aixecar el cap i lideren el destí d'arribades amb el 23,4% del total. Les segueix Catalunya de ben a prop (21%) i Andalusia (14,9%). En comparació amb fa un any, però, els increments més pronunciats es registren a Andalusia i Catalunya. En el primer cas van arribar a 1 milió de visitants (un 523% més que el 2021), mentre que a Catalunya van ser 1,5 milions (un 482% més que el 2021).

stats