Un de cada deu treballadors de les Balears no guanya prou per viure dignament

Gairebé tres milions de persones amb feina es troben en aquesta situació de pobresa a l'Estat

Imatge d'arxiu d'ARA Balears.
ARA Balears
16/10/2024
2 min

Un de cada deu treballadors, el 9,6%, es troba en situació de pobresa laboral, és a dir, que tot i tenir una feina, no guanya prou per cobrir les necessitats bàsiques, com ara aliments, habitatge i atenció mèdica. Gairebé tres milions de persones amb feina es troben en aquesta situació de pobresa a l'Estat, segons un informe d'Oxfam Intermón, que destaca l'especial vulnerabilitat dels migrants, de les treballadores de la llar i de les famílies nombroses i monoparentals.

Actualment, el 13,7% de les persones ocupades viu per sota del llindar de pobresa, xifra que es duplica entre les persones migrants (29,5%). Al mateix temps, del total de persones en situació de pobresa, tres de cada deu tenen una ocupació.

L'informe revela que els sectors més colpejats per la pobresa laboral són l'agricultura i el treball de llar, en què tres de cada deu treballadors viuen en pobresa malgrat tenir una ocupació. Els segueixen l'hostaleria i la construcció, amb dues de cada deu persones ocupades en situació de pobresa. El 40% de les famílies nombroses i el 30% de les llars monoparentals sofreixen aquesta situació.

Andalusia se situa al capdavant de la pobresa laboral amb una taxa del 19,4%, seguida d'Extremadura (17,2%), Ceuta (16,4), Castella–la Manxa (15,4%), Múrcia (14,3), les Canàries (13,8) i València (13,8). Per davall de la taxa mitjana es troben Melilla (11,6), Galícia (11,1), La Rioja (11), Castella i Lleó (10,5), l'Aragó (10), Cantàbria (9,6), Astúries (9,6) i les Balears (9,6). Les comunitats amb menor taxa de pobresa laboral són Navarra (6,3%), el País Basc (6,6), Madrid (7) i Catalunya (7,7).

Feines de baixa qualitat

Segons l'anàlisi, malgrat la creació d'ocupació, el sistema productiu i el model econòmic estatal continuen generant llocs de feina de baixa qualitat. L'informe explica que l'ocupació a temps parcial o l'autoocupació condemnen a la pobresa una de cada quatre persones treballadores en aquestes modalitats.

D'altra banda, sis de cada deu persones en pobresa laboral haurien volgut continuar els seus estudis, però el 54% es va veure obligat a abandonar-los per falta de recursos o per la necessitat de treballar per subsistir. Aquest cicle perpetua la desigualtat, ja que els que no accedeixen a una educació superior tenen més probabilitats d'aconseguir ocupacions precàries i mal remunerades, apunta l'ONG.

stats