Moda
Economia08/10/2021

Desigual treballarà quatre dies a la setmana reduint un 6,5% els sous

Els treballadors en contra de la mesura podran demanar una rescissió del contracte

BarcelonaL'empresa de moda catalana Desigual serà la primera del sector a Espanya a implantar la fórmula de treballar quatre dies a la setmana (de dilluns a dijous) i tenir-ne tres de festa a les seves oficines centrals ubicades a Barcelona. Això sí, a canvi d'una reducció de sou de la plantilla del 6,5%. La mesura l'han aprovat el 86% dels treballadors aquest dijous en una votació duta a terme a la mateixa seu. Per tirar-la endavant havia de tenir, segons va estipular la mateixa companyia -que l'any passat va veure com la facturació li queia un 39% i va tancar l'exercici amb pèrdues de 83 milions d'euros- el consens de com mínim dos terços de la plantilla.

Uns 500 empleats, doncs, reduiran la jornada de les 39,5 hores setmanals que feien fins ara a 34 hores. A més, un d'aquests quatre dies podran teletreballar. Aquesta reducció suposa treballar un 13% menys d'hores a la setmana, però en la nòmina es materialitzarà amb una disminució del 6,5% del sou, ja que l'altra meitat l'assumirà l'empresa. "És un esforç compartit", apunta la directora de recursos humans, Coral Alcaraz, que nega que la iniciativa tingui com a objectiu reduir costos. Així ho denuncien el sindicat UGT i alguns treballadors, que afirmen que tot el procés ha sigut poc transparent i que l'empresa només ha fet campanya pel sí. "No sabem si suposarà un estalvi per a l'empresa", puntualitza Alcaraz, perquè es pot donar el cas que en alguns departaments s'hagi de reforçar la plantilla i les oficines seguiran obertes els divendres.

Cargando
No hay anuncios

Els treballadors que no estiguin d'acord amb la reducció de jornada i sou, tal com especifica el document intern que s'ha fet arribar a la plantilla i al qual ha tingut accés l'ARA, podran demanar una rescissió del contracte. "Hi ha un mecanisme legal en què l'empleat pot sol·licitar aquesta rescissió i en què es preveu una indemnització de 20 dies per any treballat amb un màxim de nou mesos", explica la responsable de recursos humans. Un punt, però, que posa en dubte el jurista expert en dret laboral Robert Gutiérrez. "L'estatut dels treballadors deixa clar que un contracte a temps complet només es pot convertir a temps parcial si hi ha consentiment per part de l'empleat, i no es podrà imposar de forma unilateral o a conseqüència d'una modificació substancial de les condicions de treball", exposa. "Per tant, el treballador s'hi pot negar i impugnar la mesura", afegeix.

Els dubtes d'UGT

La proposta va sortir del mateix fundador de Desigual, Thomas Meyer. Com que la companyia no té representació sindical, es va crear una comissió d'empleats perquè organitzés la votació, tal com, assegura l'empresa, exigeix l'Estatut dels Treballadors. Un fet que qüestiona el sindicat UGT, que portarà el cas a la Inspecció de Treball, i que afirma que la modificació de les condicions contractuals ha d'anar precedida d'un període de consultes, segons el que s'estableix en l'article 41 del mateix Estatut, "perquè, una vegada constituïda la comissió representativa, sigui en aquest fòrum on efectivament es negociï amb la plantilla la mesura que l'empresa pretén implantar de manera col·lectiva".

Cargando
No hay anuncios

En aquest sentit, diversos treballadors consultats per l'ARA expliquen que la feina de la comissió d'empleats era resoldre dubtes però en cap cas discutir la mesura. Aquest mateix dijous la plantilla ja ha rebut la notificació de l'empresa sobre com serà la nova nòmina, ja que la reducció s'aplica a partir d'aquest mateix divendres.

"Sabíem que era una proposta arriscada i que podia generar dubtes, però estem totalment convençuts que contribuirà a millorar la conciliació entre la vida personal i la professional" de la plantilla, ha assegurat Alberto Ojinaga, director general de Desigual, en un comunicat, poc després de fer-se públics els resultats de la votació.

Cargando
No hay anuncios