Economia13/12/2019

Dues naus de Vilafranca, en mans de Miquel Barceló

Teulera Can Benito de Campos ha subministrat filloles a l'obra de la Sagrada Família, però també perilla la seva continuitat

M. Barceló
i M. Barceló

VilafrancaTejar Rabassa i Tejar Nicolau, de Vilafranca, són les dues empreses teuleres que, després de tancar la producció de teula àrab, passats uns anys, han pogut recuperar la seva activitat, però ja com a tallers artesanals. Ho han fet gràcies a la reconversió duita a terme per l’artista felanitxer Miquel Barceló, que hi prepara i cou les seves creacions de fang. Per ara, el mur normatiu que afecta aquest tipus d’instal·lacions no permet altres usos.

“Si demanes per un ús de marina seca, per guardar-hi embarcacions durant l’hivern, te’l deneguen. Si és per a un ús industrial agrícola, també”, expliquen des de l’Associació de Fabricants de Ceràmica per a la Construcció.

Cargando
No hay anuncios

El tancament de la teulera tradicional pot crear problemes al sector de la restauració immobiliària. La teula duita de la Península pot ocupar el buit de les 20 fàbriques teuleres de Mallorca que ja han tancat. De fet, segons dades de la patronal de les teuleres, el 2017 es col·locaren 9.000.000 de teules a Mallorca, de les quals només 1.500.000 eren fabricades a l’illa. “Les grans fàbriques de la Península poden absorbir la demanda, però el que no faran serà substituir la fabricació artesanal, sovint feta a mà i que nodreix el sector de la construcció que es dedica a la reforma i restauració d’edificis antics”, subratlla Miquel Torres, de Can Benito, de Campos. Coneix la causa perquè, tot i produir unes 9.000 teules setmanals, la seva especialitat són les peces de ceràmica artesanals destinades a grans casals, com puguin ser balustrades, filloles, goterons, gàrgoles, etcètera. “Fer determinades reproduccions de peces antigues no tindrà la solució a la Península, perquè allà no en fan”, remarca.

La teulera Can Benito navega també contra corrent, perquè en ser una empresa familiar de tres generacions, i 120 anys d’història, la seva ubicació fora del poble ha fet que estigui en una complicada situació urbanística. Tot i el seu renom i reconeixement de qualitat a escala estatal, el 2016 fou finalista del Premi Nacional d’Artesania, i haver subministrat centenars de filloles de test corbades i goterons per a tota una sèrie de finestrals de la Sagrada Família, el seu prestigi i història no li garanteixen continuar allà on ha estat sempre.