L'economia balear va créixer un 3,9% el segon trimestre d'enguany
Aquesta xifra permet a les Illes dirigir-se cap als nivells d'activitat prepandèmia i tornar a la fase de desacceleració
PalmaL'economia balear va créixer un 3,9% durant el segon trimestre d'enguany. Així es desprèn de l'informe Evolución Económica (corresponent al segon semestre del 2023)que ha publicat aquest dijous la Confederació d'Associacions Empresarials de les Balears (CAEB). Aquesta taxa, tot i que retalla 2,5 punts percentuals el creixement experimentat el trimestre anterior (d'un 6,4%), permet rebaixar el 'forat' arrossegat per les Illes des de la pandèmia i dirigir-se cap als nivells d'activitat del 2019. D'aquesta manera, l'Arxipelag se situa de nou en la fase de desacceleració que ja va mantenir tot el 2022 i tanca el breu parèntesi a l'alça que va obrir durant els primers tres mesos de l'any.
"El bon inici de la temporada turística ens ha permès mantenir-nos millor que la resta del nostre entorn competitiu", ha assenyalat la presidenta de CAEB, Carmen Planas. Així, l'economia de l'Arxipèlag ha secundat la tendència a la baixa que han assenyalat les principals economies europees, tant en el conjunt de l'economia espanyola com de la Unió Europea. A Europa, aquesta desacceleració es va deixar veure entre les principals economies com ara Itàlia o Bèlgica, o fins i tot algunes entrant en terreny negatiu com Alemanya, els Països Baixos o Polònia.
Territorialment, totes les illes han tornat a la desacceleració d'abril a juny, tot i que Eivissa i Formentera varen tornar a registrar un balanç més favorable en impulsar la seva economia (4,3% vs. 7,1%, el primer trimestre) per damunt de Mallorca (3,9% vs. 6,3%, el primer trimestre) i Menorca (3,2% vs. 5,8%, el primer trimestre). Mallorca i Menorca són les illes que es troben més a prop en el procés de normalització dels nivells d'activitat prepandèmia (-2,2%).
Tots els sectors moderen el creixement
Pel que fa a l'oferta, l'economia de les Illes va moderar durant el segon trimestre el creixement en tots i cada un dels sectors d'activitat, afectats per un context internacional en què el balanç de riscos continua a la baixa. En aquest sentit, el sector dels serveis torna a situar-se com el principal motor econòmic i va registrar un avanç d'un 4,2%, aprofitant el to positiu que va tenir l'activitat en l'àmbit turístic durant la Setmana Santa i el començament de la temporada d'estiu.
Per la seva banda, la construcció s'ha mantingut per segon trimestre consecutiu com l'únic sector de les Balears amb una activitat per damunt dels nivells prepandèmia en registrar un creixement d'un 3,3% (vs. el 5,8% del primer trimestre). En el cas contrari, la indústria va ser el sector que va veure més debilitat el creixement, en moderar-lo fins a l'1% (vs. 1,9% el primer trimestre). En el cas de l'ocupació, aquest sector va mantenir el ritme de creació de nous llocs de feina entre l'abril i el juny i va continuar evidenciant una major empenta que en l'àmbit estatal.