L'economia de les Balears perd 1.640 milions d'euros en un mes i mig
Un 70% d'aquestes pèrdues es va generar durant la Setmana Santa, segons la Fundació Impulsa
PalmaEl volum de pèrdues acumulades per l'economia de les Balears ascendeix a 1.640 milions d'euros després de set setmanes de restriccions de l'activitat empresarial a causa del coronavirus. Segons ha informat la Fundació Impulsa aquest dilluns en un comunicat, aquesta xifra representa un 5% del PIB anual. L'entitat ha assegurat que el 70% d'aquestes pèrdues, un total de 1.148,82 milions d'euros, es va generar durant la Setmana Santa, quan l'economia balear posa els seus motors productius en marxa. "Des d'aquesta perspectiva, s'ha de tenir en compte que, d'ara endavant, qualsevol restricció de l'activitat s'amplifica d'acord amb el patró estacional del teixit econòmic balear", ha advertit l'entitat.
La Fundació ha explicat que la relaxació de les restriccions en l'activitat empresarial i la mobilitat aplicades des d'aquest dilluns, "obliga a doblar i integrar els esforços en matèria de salut pública, viabilitat empresarial i efectivitat de la despesa pública". Per això, l'entitat ha proposat en un nou informe un marc de presa de decisions que en paraules del seu director tècnic, Antoni Riera, "té molt en compte les interrelacions que existeixen entre el temps de control de l'epidèmia a les Illes, el diferent ritme d'avançament en les regions amb les quals ens relacionam econòmicament, les conseqüències permanents i la coordinació amb altres zones –Espanya i la Unió Europea, principalment– pel que fa als mecanismes d'intervenció".
Segons Riera, els impactes de la crisi provocada pel coronavirus es distribueix a curt, mitjà i llarg termini i per això, en aquests moments, cal avançar gradualment, des d'una "primera fase d'emergència, centrada a resistir l'embat, cap a una nova fase de contingència, en la qual cal donar una resposta integral i adequada a les particularitats regionals que, més enllà de mesures parcials de desconfinament, permeti als actors gestionar la incertesa i minimitzar l'impacte sanitari, econòmic i social".
El darrer pulsòmetre sobre l'impacte econòmic de la covid-19, indica que el 75,2% de les empreses de les Balears està treballant des de fa setmanes en l'anticipació d'escenaris, el 41,2% està formulant plans de contingència orientats a obrir noves línies de negoci i el 31,5% ha aprofitat per explorar noves capacitats tecnològiques i nous perfils.