L'economia de les Illes alenteix el creixement un 10,9% i l'elevada inflació impedeix assolir els nivells prepandèmics
Aquesta taxa amplia per primera vegada el diferencial que continua separant les Balears dels nivells d'activitat prepandèmia
PalmaLa Confederació d'Associacions Empresarials de les Balears (CAEB), ha publicat aquest dijous l'informe 'Evolució Econòmica', corresponent al tercer trimestre de 2022, que apunta que l'economia de les Illes va experimentar un creixement real del 10,9%. Segons han explicat en un comunicat, aquesta taxa retalla 3,2 punts percentuals l'estimació del trimestre anterior, un 14,1%, quasi quatre punts en comparació amb el mateix trimestre de 2021, 14,7%, i amplia, per primera vegada, el diferencial que encara separa les Balears dels nivells d'activitat prepandèmia.
Segons l'associació, des de l'òptica de l'oferta, l'economia balear ha moderat durant el tercer trimestre el camí del creixement a causa, principalment, dels riscos que emanen d'un context internacional altament en tensió en molts mercats. En aquest sentit, durant el tercer trimestre, el sector dels serveis ha registrat un avanç real de l'11,8% i ha aprofitat la primera temporada d'estiu per impulsar la facturació per damunt dels nivells precovid. Això no obstant, l'escenari de l'elevada inflació i del progressiu augment dels costos financers ha impedit que aquest bon comportament hagi tingut una traducció equivalent en termes de rendibilitat.
Pel que fa a la indústria, segons l'informe, ha aconseguit donar continuïtat a l''etapa de normalització' tot i que la taxa de creixement real s'ha moderat fins al 6,5%, afectada per l'encariment dels preus energètics, entre d'altres. Així mateix, la construcció ha anotat en el tercer trimestre un increment del 5,4% i ha assolit l''etapa de normalització' dels nivells precovid.
El sector de la feina també ha moderat la seva activitat i ha retallat el ritme de creació de nous llocs de feina durant el tercer trimestre, amb un 9,8%. De fet, el nombre total de treballadors afiliats a la Seguretat Social ha obtingut un nou màxim històric a final del mes de juliol, xifrat en 608.132 treballadors, i s'ha mantingut, per quart trimestre consecutiu, per damunt dels nivells previs a la pandèmia.
D'altra banda, la desocupació ha rebaixat la incidència fins al 5,6% de la població activa, xifra que s'ha mantingut de nou per davall de la mitjana estatal i, a més, s'ha situat com la taxa d'atur més reduïda dels darrers 16 anys.
El balanç laboral favorable no ha estat suficient per sostenir la senda de creixement del consum privat, perquè aquest ha anotat un increment real del 9,8%, allunyat del ritme d'avanç del trimestre anterior, d'un 13,0%.