Les elèctriques, a la caça del negoci de la fi del CO2
Responsables d’empreses i administracions hi veuen una oportunitat ecònomica
Castell-platja D’aroL’economia i les empreses tenen una oportunitat econòmica i de negoci en la declaració d’emergència climàtica feta per la Unió Europea i en la descarbonització. Aquesta és la principal conclusió del debat sobre energia mantingut ahir en el marc de la Trobada d’Economia de S’Agaró. El punt de partida el va deixar clar Rafael Mateo, conseller delegat d’energia d’Acciona. “El sector elèctric és l’únic que té clar cap on va”. Durant 200 anys, va explicar, l’energia s’ha aconseguit mitjançant la combustió, ja fos de llenya, carbó, petroli o gas. “Ara les fonts renovables són les més competitives i les que tenen menys cost pel que fa a la generació”, va afegir. A més, són locals i ilimitades.
Seguint aquest fil, Rafael Mateo va reconèixer que la descarbonització de l’economia tindrà un cost. “Es calcula que es perdran 7 milions de llocs de feina, però se’n crearan 20 milions de nous”, va explicar. L’executiu d’Acciona va fer números. Espanya importa 130 milions d’euros de combustibles fòssils al dia, més de 40.000 milions a l’any, que quan arriben es cremen, tot i que hi ha fonts netes i renovables al territori. “Amb tots aquests diners es podrien fer moltes coses”, va raonar. En el futur les llars i la indústria s’hauran d’adaptar a una energia descarbonitzada. “Hi haurà un canvi de paradigma en el sistema”, segons va indicar la presidenta de la patronal elèctrica Aelec.
L’oportunitat de l’hidrogen
El fil el va seguir Antoni Llardén, president d’Enagás, precisament una empresa de combustibles fòssils. També hi veu negoci, però: va explicar un assaig que fan a les Balears. Amb energia solar es genera electricitat per aconseguir hidrogen. “Seria el nou petroli, perquè es pot emmagatzemar i traslladar. A més, sempre el farem a millor preu que altres països, com Alemanya, que tenen menys sol”, va dir.
Un element important en què Espanya té avantatge pel que fa a la transició energètica és la digitalització. “Tenim la tercera xarxa del món de fibra òptica”, va dir la vicepresidenta de la Comissió Nacional dels Mercats i de la Competència, María Fernández, que també va reclamar un canvi en la fiscalitat, que ara està pensada per a l’economia del petroli.