El preu del gas porta al límit la indústria de la ceràmica
Les empreses han presentat ERTOs per al 21% de les plantilles
ValènciaEl gas s'ha encarit un 479% el primer trimestre d'enguany respecte del mateix període del 2021, i això ha posat contra les cordes les empreses valencianes de rajoles i ceràmica, que només entre l'1 de gener i el 15 de març ja havien presentat 20 expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO), que afectarien 3.490 empleats dels 17.180 que té el sector. El 21% del total. Per a l'Associació Espanyola de Fabricants de Rajoles i Paviments Ceràmics (ASCER), que té el seu nucli a les comarques de la Plana Baixa i la Plana Alta, on es concentren el 80% de les empreses i el 94% de la producció estatal, l'increment dels costos energètics, sobretot del gas –imprescindible per a uns forns que s'escalfen a 1.100 graus centígrads–, està assolint uns nivells "insostenibles". Fins al punt de "comprometre" la viabilitat de les companyies. "La situació és d'emergència", alerten.
Les xifres certifiquen que la pujada dels costos de producció ha estat majúscula durant els últims dos anys, quan s'ha passat d'un preu mitjà del gas el 2020 de 7,78 euros el MWh a 46,29 euros el MWh el 2021, un 495% més. Fruit d'aquest encariment, les companyies expliquen que només fins a la tardor passada les pèrdues ja s'elevaven a 1.734 milions d'euros. Enguany, lluny de millorar la perspectiva, la situació ha empitjorat amb la invasió d'Ucraïna per part de Rússia i entre l'1 de gener i el 15 de març la mitjana del preu va ser de 107,26 euros el MWh, un 479% més. El rècord va ser el 7 de març, dues setmanes després de l'inici del conflicte, quan es van pagar 227,20 euros el MWh. A més, també derivats de l'enfrontament bèl·lic, s'hi han d'afegir els problemes d'abastiment d'argiles i caolins –imprescindibles per fer porcellana, i que venen sobretot d'Ucraïna–, així com l'encariment dels nolis i l'aturada en el transport.
Davant d'aquesta escalada, les companyies valencianes defensen que no poden continuar absorbint l'increment dels costos per intentar mantenir la seva competitivitat en un mercat internacional on venen el 75% del seu producte, i que tampoc poden elevar més els preus. El 2021 van facturar, en conjunt, 4.855 milions d'euros. "Competim amb tercers països que tenen menys costos de fabricació, i amb productes substitutius", diu el president d'ASCER, Vicente Nomdedéu, que pronostica que “arribarà un punt en què el client no acceptarà més pujades en els preus, amb la consegüent pèrdua del mercat”.
Ajudes "del tot insuficients"
Per trobar una sortida a la situació, el sector fa setmanes que reclama l'ajuda de l'executiu de Pedro Sánchez i de la Unió Europea. Al primer li retreu que encara no hagi posat en marxa cap pla de rescat, i a les institucions comunitàries els recrimina que el pla d'ajudes aprovat dimecres és "del tot insuficient". Segons Nomdedéu, el sector està "enmig d'una tempesta perfecta, i el govern [espanyol] segueix sense reaccionar ni anunciar mesures", de manera que "la pèrdua de confiança és notòria”.
Sobre l'acord de Brussel·les, els empresaris valencians lamenten que s'han pactat unes ajudes que "únicament" van encaminades a atenuar el sobrecost del preu del gas quan estigui "en nivells extrems, com els del 7 de març". També critiquen que el pla de la Comissió Europea autoritza els estats a compensar fins al 70% del preu del gas només quan superi el doble del cost mitjà del 2021 –46,29 euros el MWh–. "Amb uns preus per damunt dels 60-80 euros per MWh [el cost mitjà del 2020 va ser de 7,78 euros], la indústria ja està greument compromesa", addueixen. Finalment, es queixen que hagin de ser els països els que concretin les ajudes, i que això afavorirà "els estats amb més capacitat econòmica", perquè "tenen més marge de maniobra per ajudar a les seves indústries".
A l'espera que el govern espanyol concreti el seu pla per atenuar l'escalada del cost de l'energia, els empresaris valencians insisteixen en les seves peticions. Reclamen la intervenció temporal dels preus energètics, l'aprovació d'ajudes directes a les indústries intensives en consum de gas i moratòries de pagaments per a les companyies afectades. Si no és així, alerten que augmentaran les empreses que reduiran la producció. “Són nombrosos els ERTO que es presentaran en les pròximes setmanes, que poden convertir-se en extincions si no millora la conjuntura”, pronostica Nomdedéu.