Crisi energètica

Els empresaris rebutgen una pujada d'impostos: "Seria un error"

El president de la patronal, Antonio Garamendi, insisteix en no incrementar les pensions amb l'IPC

El president de la CEOE, Antonio Garamendi, a l'assemblea general de la patronal aquest dimecres.
22/06/2022
2 min

MADRID"Un increment indiscriminat dels impostos seria un autèntic error, especialment al món empresarial. Compte amb els anuncis en què es parla d'un increment de fins al 10% de l'impost de societats". Així ha contestat el president de la patronal CEOE, Antonio Garamendi, a les propostes plantejades aquests últims dies per l'executiu espanyol per fer front a les conseqüències derivades de la guerra a Ucraïna i, en particular, a l'increment dels preus energètics. D'aquesta manera, els empresaris –que aquest dimecres s'han reunit en l'assemblea general de la CEOE– mostren el seu rebuig, ja conegut, a una possible pujada dels impostos sobre els guanys de sectors com ara l'elèctric. Per contra, el president sí que ha celebrat la rebaixa de l'IVA de la llum al 5%. "És una mesura progressista", ha dit.

"Compte amb què ens sembla que un sector pagui i un altre no pagui. Recordeu allò que es deia en el seu dia: primer els jueus, després els comunistes i després em va tocar a mi", ha parafrasejat Garamendi advertint d'una mena d'efecte dominó en cas que l'executiu decideixi tirar endavant un recàrrec a les elèctriques. L'executiu ha confirmat aquest dimecres que té intenció de tirar endavant una mesura així, tot i que no ha concretat ni com ni quan. De fet, qui també s'ha mostrat contrari a una mesura així ha estat el mateix sector elèctric. "Es tracta simplement de dir «Incrementaré els impostos». Punt. Cal anar amb molt de compte perquè pot tenir efectes negatius", ha expressat el conseller delegat d'Endesa, José Bogas, en una entrevista a El Economista.

Garamendi s'ha expressat així davant dels empresaris que conformen la Confederació Espanyola d'Organitzacions Empresarials (CEOE), que aquest dimecres ha celebrat la seva assemblea general. El mandat de Garamendi, que va ser escollit president el 2018, ha estat marcat per la pandèmia i, ara, per la crisi energètica. "Han sigut dos anys complicats i intensos. Cada dia és com una setmana", va reconèixer fa un temps. La CEOE ha de convocar eleccions al novembre, a priori. Fonts pròximes a la patronal apuntaven a l'ARA que, ara com ara, el seu líder està consolidat; però el cert és que Garamendi no només acumula el desgast d'un context econòmic sense precedents, sinó també confrontacions puntuals amb el PP i amb part dels seus barons regionals.

No revaloritzar les pensions amb l'IPC

Davant l'escalada dels preus, Garamendi ha insistit en no augmentar les pensions en paral·lel amb la inflació. Arran de l'acord del Pacte de Toledo, el govern espanyol, els sindicats però també les patronals van acordar augmentar anualment les prestacions en funció de l'IPC mitjà perquè els pensionistes no perdessin poder adquisitiu. Ara, però, la patronal s'hi fa enrere per "l'elevat cost" de la mesura davant un context inflacionista alt. Els empresaris, en línia amb el que apunta el Banc d'Espanya, també creuen que els pensionistes haurien de formar part del "pacte de rendes". Garamendi també ha advertit de nou que no és bo incloure clàusules de salvaguarda a l'hora de revisar els salaris, és a dir, poder incrementar-los l'any que ve en cas que, enguany, l'increment quedi molt per sota de la inflació. Un fet que ja està passant.

stats