Economia13/10/2020

Les empreses tindran sis mesos per adaptar un registre retributiu de quant cobren homes i dones

Les sancions si no s'acompleix la nova normativa poden arribar als 187.000 euros

Núria Rius Montaner
i Núria Rius Montaner

Madrid"A partir d'ara s'ha acabat que un home i una dona puguin tenir sous diferents en el mateix lloc de treball", ha assegurat de manera contundent la ministra de Treball, Yolanda Díaz, durant l'anunci de les dues noves normatives que pretenen acabar amb la bretxa salarial a les empreses i impulsar la igualtat en l'àmbit laboral, aprovades en el consell de ministres d'aquest dimarts.

D'una banda, el govern espanyol ha donat llum verda al reial decret que recull l'obligatorietat que les empreses de més de 50 treballadors hagin de tenir un registre retributiu de quant cobren homes i dones, tant dels empleats de la plantilla com dels alts càrrecs directius. Aquest registre ha de permetre detectar si hi ha sobrevaloració o infravaloració del lloc de treball, segons si el treballador és home o dona, i haurà de ser accessible per als representants dels treballadors, és a dir, el comitè d'empresa, que hauran de facilitat també l'accés als empleats.

Cargando
No hay anuncios

"La bretxa retributiva a Espanya és del 22%", ha recordat la ministra d'Igualtat, Irene Montero, que ha afegit que no només s'ha de parlar de la diferència del salari base, sinó també de la valoració de la feina en funció del mandat de gènere i dels complements retributius. És per això que el registre haurà de desglossar per sexes no només quant representa el salari base, sinó també els complements retributius o percepcions extrasalarials. "És una aberració democràtica que exclou, diferencia i vulnera els drets de les dones", ha sentenciat Díaz.

A més, les empreses de més de 50 treballadors estaran obligades a elaborar una auditoria retributiva, és a dir, un diagnòstic de la situació salarial dels treballadors i, després, hauran d'engegar un pla d'acció per corregir les diferències que hi hagi. Tant els registres com les auditories salarials entraran en vigor sis mesos després de la seva publicació al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE), tot i que les empreses d'entre 50 i 250 treballadors tindran tres anys per elaborar l'auditoria.

Cargando
No hay anuncios

"Amb els drets fonamentals no s'hi juga", ha avisat Díaz sobre les conseqüències de no complir amb la norma normativa. De fet, el reial decret també recull que en funció de la informació retributiva que es desprengui del registre o la no presentació d'aquesta informació podria tenir conseqüències si es donen els "supòsits necessaris previstos a la legislació". El govern podria prendre accions judicials o administratives i, en aquest últim sentit, les empreses es podrien veure afectades per sancions "molt greus", de fins a 187.000 d'euros per part d'Inspecció del Treball.

Plans d'igualtat

Un segon reial decret que ha aprovat el govern espanyol és sobre la regularització dels plans d'igualtat, que entrarà en vigor tres mesos després de la seva publicació al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE). A partir d'aleshores, els plans d'igualtat seran obligats per a totes les empreses de més de 50 treballadors (fins ara ho eren per aquelles companyies de més de 150 treballadors).

Cargando
No hay anuncios

Aquests plans s'hauran de negociar a través d'una comissió negociadora i hauran de contenir un diagnòstic de la situació de la igualtat de tracte i oportunitats en tots els llocs de treball de l'empresa i, si es posa de manifest la infrarepresentació de persones d'un sexe determinat en certs nivells, els plans han d'incloure mesures per corregir-ho. Un cop acordat el pla d'igualtat, les empreses hauran de presentar la sol·licitud de registre en un termini màxim d'un any, un període però que començarà a comptar a partir de l'endemà de l'inici de la negociació.

Cargando
No hay anuncios

Les normatives també són fruit del "diàleg social", han destacat les dues ministres. Tanmateix, només tenen el vistiplau complet dels sindicats majoritaris –CCOO i UGT–, mentre que la patronal –CEOE i Cepyme– no els ha firmat.